Europabörser: Gruvbolag tyngdes av statistik

Aktier på de ledande europeiska börserna backade överlag på måndagen, då särskilt gruvbolag hade det tufft efter svag statistik.

Strax efter klockan 17 var Euro Stoxx 50 ned 0,8 procent, medan det bredare Bloomberg Europe 500 hade försvagats 0,7 procent.

Redan under natten till måndagen kom Kina-PMI som visade på en oväntat stor nedgång i november. Euroområdets samlade industri-PMI sjönk även det mer än väntat under månaden, även om enskilda länder som Spanien och Frankrike visade stigande index.

Gruvbolag tyngdes av statistiken och på Londonbörsen backade BHP Billiton, Anglo American och Rio Tinto 2,7; 1,9 respektive 1,6 procent. Londonbörsens FTSE 100-index tillhörde ett av de svagare i Europa, med en nedgång på 1,3 procent.

Energibolaget E.ON meddelade att det ska dela upp sin verksamhet i två delar; en med fokus på förnybar energi och en med fokus på konventionella energikällor. Aktien steg 4,2 procent.

Vodafone backade 3,4 procent sedan bolaget meddelat att det överväger ett bud på Liberty Global. Affären skulle skapa ett europeiskt telefon-, internet- och tv-bolag värt cirka 130 miljarder dollar, skriver Marketwatch.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?