Börsen: Föll efter negativ statistik<br />

Stockholmsbörsen startade veckan med att falla då negativ makrostatistik tillsammans med svagare Black Friday-utfall än väntat pressade aktiemarknaderna globalt.

Vid stängning noterades OMXS30-index ned 0,9 procent till nivån 1.450. Aktier för nära 14 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Inköpschefsindex från både Kina och euroområdet sjönk mer än väntat i november, och i Kina nådde indexet för industrin den lägsta nivån på åtta månader.

I USA var det blandad statistikskörd: ISM-index sjönk visserligen men var bättre än väntat. Framför allt noterades order- och produktionsindex fortsatt runt mycket starka nivåer samtidigt som prisindex rasade.

Ytterligare en faktor som påverkade börserna var att Black Friday missade förväntningarna i år igen, vilket fått vissa att ifrågasätta dagens betydelse för handeln.

Oljeprisets nedgång har varit senaste tidens fokus men på måndagseftermiddagen skedde en liten återhämtning. Oljeaktierna i Stockholm lyckades ändå inte stänga på plus.

Enquest och Africa Oil var sämst bland storbolagen och pressades av det svaga oljepriset samt sänkta rekommendationer. Enquest sänktes från behåll till sälj av Nordea och från övervikt till neutral av JP Morgan. Aktien sjönk 9,4 procent.

Ännu mer föll Africa Oil, hela 14,4 procent. Nordea sänker rekommendationen till behåll och justerar ned riktkursen rejält, från 60 till 22 kronor. Enligt banken har sannolikheten minskat för att Africa Oil kommer att vara del av en större företagsaffär - något som hållit värderingen uppe.

Telia Soneras och Tele2:s affär i Norge har stött på patrull av norska konkurrensverket som inte tycker att de eftergifter som erbjudits är tillräckliga.

Telia Sonera har fortfarande ambitionen att slutföra förvärvet av Tele2:s norska verksamhet senast under det första kvartalet 2015.

"Ja, i allt väsentligt ändras inte det av det här. Vår ambition är förstås att slutföra den här affären och vår tro är att den här affären är bra för oss, för Norge och för den norska telekommarknaden", säger Telia Soneras presschef Henrik Westman till Nyhetsbyrån Direkt.

Tele2 och Telia Sonera sjönk 2,1 respektive 0,8 procent.

Rubeln försvagades rejält på måndagen och Oriflame, som har nästan en tredjedel av sin försäljning i Ryssland, backade 5,8 procent till 124. Dessutom har Handelsbanken sänkt sin rekommendation på kosmetikabolaget till minska från tidigare öka, med en riktkurs på 130 kronor.

SAS-aktien fortsatte att gynnas av det lägre oljepriset och steg på måndagen med 5,2 procent.

Seamless valde att på måndagseftermiddagen gå ut med ett förtydligande, mot bakgrund av den ökade volatiliteten i bolagets aktiekurs den senaste tiden, och säger att det inte har skett några betydande förändringar i bolagets operativa eller finansiella ställning. Aktien föll ändå drygt 8 procent.

Elekta fortsatte fredagens återhämtning och steg 3,9 procent till 78:95. JP Morgan har höjt sin rekommendation till övervikt från tidigare neutral.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NexansAnnons

Nexans - en lokal kabelleverantör med globala 5G-lösningar

Behovet av stabila kommunikationslösningar ökar kontinuerligt, inte minst under den rådande pandemin. När nu 5G börjar ta mer plats på marknaden ställs allt större krav på en pålitlig, underliggande infrastruktur som är anpassad för att klara de ändrade förutsättningarna. 

– Eftersom vi är en komplett leverantör av infrastrukturlösningar inom både telekom och energiförsörjning kan vi tillgodose alla behov av kabelsystem till 5G. Vi ser det som en intressant och spännande utmaning, säger Peter Elisson, Technical Manager, Telecom Systems vid Nexans. 

Globala Nexans har varit en ledande aktör inom kabellösningar i över 120 år. Idag är företaget noterat på Parisbörsen och har nära 26 000 anställda. I Grimsås, söder om Borås, där Nexans har sin tillverkning finns även lokala produktchefer, teknikexperter, eget logistikcentrum samt testning i eget laboratorium.

– I Grimsås producerar vi allt från installationskablar och kraftkablar till telekopparkablar, optiska fiberkablar och lösningar till fordonsindustrin, såväl som olika komponenter, på ett sätt som passar våra nordiska förhållanden. Att ha allt samlat på samma ställe gynnar produktutvecklingen. Vi är alltså lokala på marknaden, men har styrkan i att vara en internationell koncern – en global expert, nära, fortsätter Peter.

Enkel hantering och högsta driftsäkerhet

För Nexans är steget mot 5G en naturlig utveckling, men Jean-Jacques Sage, Product Marketing & Innovation Director, Telecom Systems, berättar att övergången inte är lika självklar inom alla branscher. Utrullningen av 5G är fortfarande i ett tidigt stadie i Europa, vilket också stämmer i Sverige. Det vi vet är kraven på stabilitet och pålitlighet i nätverket kommer att vara väldigt viktigt, vilket är tydligt i den standard som finns framtagen för 5G. 

– Detta är ett nätverk med enormt många applikationer, såväl för konsumenter som inom industrin och för nya innovationer. Utan ett driftsäkert nätverk ökar risken för störningar och avbrott. Därför arbetar vi dels med att göra våra kabelsystem robusta nog att klara det nordiska klimatet, och dels med att utforma våra produkter på ett så enkelt och användarvänligt sätt som möjligt; det ska vara lätt att göra rätt även första gången. Därutöver utvecklar vi IoT-lösningar som hjälper operatörerna att bättre hantera den fysiska infrastrukturen, genom att övervaka och förvalta nätverket.

Tre marknadssegment

Ännu är det dock mycket som måste hamna på plats innan 5G kan rullas ut på allvar. Upplägget kan delas upp i tre huvudsakliga marknadssegment, var och ett med sin egen dynamik. 

– Makrocell-segmentet inkluderar framförallt mobilnätverket och kräver traditionella antenner med stora täckningsområden. Mikrocell omfattar istället mindre millimetervågantenner som installeras och nyttjas inom exempelvis en stad. Det tredje segmentet är ”inomhustäckning” – det är svårt att penetrera nyare hus med nätverkssignaler och därför kommer det att krävas nya innovationer inom området. Allt tyder på att det är Makrocell-segmentet som kommer att expandera först, fortsätter Jean-Jacques. 

Kontinuerlig utveckling och innovation

5G är i förlängningen en samling av lösningar inom datacenter, energi, fiber, koppar och IP. Oerhört få företag har kompetensen att hantera alla dessa aspekter, men Nexans har redan utvecklat produkter som passar de system som dessa nya applikationer bygger på. 

– Som en av Sveriges största kabeltillverkare har vi en lokal bredd likt få andra i branschen, men vi vill alltid utvecklas och bli bättre, inte minst gällande vårt arbete inom 5G. Nästan dagligen hittar vi nya tillämpningar och innovationer som vi testar både internt och i samverkan med våra distributörer och slutkunder. Sedan modifierar och skräddarsyr vi lösningarna baserat på erfarenheter och feedback, för att till sist kunna inkludera dem i vårt erbjudande, säger Oliver Orre Imgård, KAM Sales, Telecom Systems.

Hållbarhet – snarare mindset än enstaka mål

Nexans inställning till sitt hållbarhetsarbete är att det ska vara mer än bara ett affärsmål: Det ska fungera som ett mindset för alla som arbetar med och inom företaget. Med tanke på Nexans framstående marknadsposition har man höga krav på sitt eget hållbarhetsarbete och värnar stort om sina fyra hållbarhetsområden: Products, Partners, People och Planet.

– Några exempel är att vi optimerar våra transporter, kontinuerligt utvecklar leverantörskedjan och att vi tillverkar våra produkter med en livslängd som ofta överlever både byggnader och tjänster. Vi har också en egen återvinningsanläggning och strävar kontinuerligt mot att hitta än mer hållbara lösningar när vi utvecklar både produkter och processer. Det är en väldigt spännande utveckling, avslutar Peter. 

Kontakta Nexans här

Mer från Nexans

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nexans och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?