Annons

Fonderna som stiger med PPM-pengarna

Småbolagsfonderna får en extra skjuts när 35 miljarder PPM-kronor spiller ut på fondmarknaden om ett par veckor. Di har listan över fonderna som påverkas mest.
Foto:Fredrik Sandberg, Richard Drew / TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Ta del av villkoren

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News AB:s personuppgiftspolicy. Bonnier News AB ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.

Dagens industri är en del av Bonnier News.

Innehåll från Transfer GroupAnnons

Teknikskutt i säkerhetsbranschen – smarta larm ska öka tryggheten

Björn de Bonnenfant, grundare av säkerhetsbolaget Amigo.
Björn de Bonnenfant, grundare av säkerhetsbolaget Amigo.

Ny teknik banar vägen för helt nya trygghetslösningar. Det konstaterar Björn de Bonnenfant, grundare av säkerhetsbolaget Amigo som är i färd med att lansera nya fastighetslarm som känner av ljud och rörelser men varken behöver wifi eller eluttag.

– Saker som bara fanns i teorin för tio år sedan har i dag blivit praktiskt möjliga, säger han.

Ökad trygghet vid ensamarbete, risk- och kontaktyrken: Marknadens ledande personlarm för professionellt bruk. 

När du kommer hem från jobbet springer du förmodligen inte raka vägen in till sovrummet och börjar slita ut alla kläder ur garderoberna. Du drar förmodligen inte heller ut alla lådor i hela huset i en rasande fart. Mer troligt är att du hänger upp kläder och väskor, plockar in maten i kylen eller börjar laga middag. Inom en relativt snar framtid kan den här skillnaden i rörelsemönster – mellan en inkräktare och dig själv – räcka för att du ska slippa stänga av och på hemlarmet.

– Det finns många intressanta tankar om att larmet kommer att kunna läsa av ditt rörelsemönster och på så sätt avgöra om du är en bov eller inte, säger Björn de Bonnenfant, grundare av Amigo, ett varumärke inom Transfer Group, som utvecklar tekniska säkerhetslösningar med hjälp av trådlös dataöverföring.

Det är den snabba teknikutvecklingen i samhället som skapar nya möjligheter även inom säkerhetsteknik.

– Saker som bara fanns i teorin för tio år sedan har i dag blivit praktiskt möjliga, säger han.

Det här beror bland annat på utvecklingen inom tekniken Narrowband Internet of Things (NB-IoT), i vilken man använder samma basstationer och kanaler som till GSM-trafiken, men skickar betydligt mindre datamängder.

– Det gör att man kan få mycket längre räckvidd på grejerna och att du kan placera ut dina larm utan att det ens finns ett vägguttag i närheten. Det ökar dessutom säkerheten, eftersom det blir svårare för bovarna att klippa sladden.

Och även om vi än så länge inte kan styra larmet genom rörelsemönster innebär utvecklingen på området att Amigo under våren kan presentera helt nya produkter, bland annat ett nytt multilarm för fastigheter. Med hjälp av två vanliga AA-batterier håller larmet igång i fyra år, och utan tillgång till vare sig wifi eller eluttag kan det larma för så vitt skilda saker som förändringar i temperatur, luftfuktighet, ljud och rörelse.

– Men det allra bästa är att du kan sätta upp den i till exempel en trappuppgång, så känner den av om det hänger fler personer där än vad som borde ske. Då går det ett tyst larm till den person eller larmcentral som kunden har valt, och på så vis kan väktare komma och avbryta till exempel knarklangning eller vad det nu är som pågår.

En annan ny teknisk möjlighet är att utvecklare idag kan välja att lägga en del av programvaran på en extern server istället för i själva larmenheten. Det används i Amigos LTE personlarm som lanseras i februari.

– LTE-tekniken innebär att du får en i princip ögonblicklig kontakt med larmcentralen när du aktiverar larmet, plus att så fort en person aktiverar sitt larm går det en signal till arbetsledaren som kan följa personens position i realtid.

En annan teknisk nyhet som Amigo lanserar 2023 är uppgraderingar av sin mobilapp.

– Att ha en app är väl inte så nytt, men problemet med de andra apparna som finns på marknaden är att du först måste få fram telefonen, sen låsa upp den och sen öppna appen innan du kan larma, och innan du är klar med det har någon snott mobilen från dig.

Amigo har istället utvecklat en extern knapp, cirka fyra centimeter i diameter, som är kopplad till appen.

– Så länge du är inom tjugo meter från telefonen räcker det att du trycker på den här knappen för att larmet ska gå iväg. Dessutom kan du överföra live-video med hjälp av den, så om du hänger den om halsen som en medaljong, och vi får låna din mobil, kan vi ge dig ett personlarm i ett halsband, säger Björn de Bonnenfant.

Tar säkerhetslösningar till nästa nivå med sectech – läs mer om Transfer Group 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera