ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Näringstoppar gav stöd i tv-tvist

  • Sven Hagströmer är en av de som tackas av familjens juridiska ombud i tv-tvisten. Foto: JENS L´ESTRADE / TT
En dödssjuk man filmades i TV3-serien "Sjukhuset" utan de anhörigas tillstånd.
Efter att ha förlorat tvisten i Uppsala tingsrätt fick de anhöriga på onsdagen revansch i Svea hovrätt och får ta del av ett skadestånd.
Bakom finansieringen av rättsprocessen står näringslivshöjdare som nu tackas av familjens juridiska ombud, enligt uppgifter till Di.

Mats Qviberg, Sven Hagströmer, Claes Dahlbäck, Dan Olofsson och Anders Ström är några av de näringslivsprofiler som har gått samman för att finansiera rättsprocessen mot Uppsala läns landsting, erfar Di.

2007 avled en man i lungcancer på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Några veckor efter dödsfallet fick mannens fru och dotter se honom få syrgas i tv-serien "Sjukhuset". I programmet pratade vårdpersonalen om hur vidrigt det måste vara att kvävas till döds. De anhöriga blev chockade.

Att MTG:s produktionsbolag Titan hade filmat mannen utan de anhörigas tillstånd ledde till en rättslig tvist mellan familjen och landstinget i Uppsala. Landstinget fick finansiell uppbackning av MTG som betalade advokaterna över 740 000 kronor.

Organisationen Centrum för rättvisa driver frågan åt familjen. Om landstinget skulle vinna i tingsrätten 2013, vilket de gjorde, skulle dessa kostnader belasta Centrum för rättvisa.

"Vi tar aldrig betalt för vårt arbete från våra klienter och förlorar vi så skulle Centrum för rättvisa stå för notan", sa vd Clarence Crafoord till Di då.

När Staffan Persson, en av Sveriges största privatinvesterare och vd för Swedia Capital, fick höra om situationen agerade han direkt.

"Jag har sponsrat Centrum för rättvisa i flera år och vet vilket bra jobb de gör. Finansieringen är deras svaga punkt och när jag förstod att människorna bakom produktionsbolaget Titan försökte skrämma motparten till tystnad blev jag väldigt upprörd. Plånbokens storlek ska inte få avgöra i ett sådant här viktigt rättsfall", sa Staffan Persson till Di för snart ett år sedan.

På bara några dagar lyckades han samla in kostnadsåtagande på över 1 miljon kronor från sitt nätvärk. Bland annat gick finansmännen Mats Arnhög och Peter Lindell samt styrelseproffset Eva Redhe in med pengar.

"Ifall motparten skulle falla för frestelsen att försöka spela svälta räv tyckte vi det var mer fair play att redan från början ta bort den spelpjäsen från spelplanen", sa Mats Arnhög till Di.

Och de finansiella musklerna behövdes. I december 2013 friade Uppsala tingsrätt Uppsala läns landsting. De behövde inte betala skadestånd till familjen. Och advokatnotan föll på Centrum för rättvisa. Men domen överklagades.

Under onsdagen, nästan ett år efter tingsrättens friande dom, kom beskedet att Svea hovrätt dömer landstinget till skadestånd.

Enligt uppgifter till Di har vd Clarence Crafoord, som varit familjens juridiska ombud, skickat ut ett mail och tackat de ekonomiska stöttepelarna. På mottagarlistan för mailet finns, utöver Arnhög, Lindell och Redhe, namn som Mats Qviberg, Sven Hagströmer, Claes Dahlbäck, Dan Olofsson och Anders Ström.

Tyck till