ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Stockholmsbörsen: Stark spurt före stängning

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan med en nedgång på måndagsförmiddagen i spåren av svaga makrosignaler från Asien, men återhämtade sig successivt under dagen. Klarast lysande stjärna bland storbolagen var H&M, medan bland andra Astra Zeneca och Kinnevik tyngde.

Vid stängning var OMXS30 upp 0,3 procent till nivån 1.419,9. Aktier för 10,3 miljarder kronor bytte under dagen ägare på Stockholmsbörsen.

Färsk statistik från Japan satte skräck i de asiatiska marknaderna, vilket initialt också spillde över på de europeiska börserna. Enligt färska data minskade landets bruttonationalprodukt med 0,4 procent i det tredje kvartalet, jämfört med det andra. Väntat var en uppgång på 0,5 procent. Nikkeiindex tappade 3 procent för dagen.

Även från USA kom svagare statistik än väntat. Varken industriproduktion eller kapacitetsutnyttjande nådde upp till analytikernas prognoser.

En skjuts uppåt fick de europeiska börserna emellertid när Mario Draghi, chef för den Europeiska centralbanken, upprepade att ECB kommer att göra allt som krävs för att bevara euron och att köp av statsobligationer är en av flera möjligheter som står till buds om inflationsförväntningarna sjunker ytterligare.

I Stockholm bidrog Hennes & Mauritz till att hålla storbolagsindex uppe. Modejättens försäljning steg med 14 procent i oktober, klart mer än den enligt SME Direkts sammanställning väntade uppgången på 9,1 procent. Aktien lyfte 2,5 procent.

Markant på plus var även MTG, Electrolux och Tele2.

I andra änden av OMXS30 märktes ett antal verkstadsbolag, samt allra längst ned Kinnevik. Det senare förlorade 1,8 procent, medan SKF backade 1,2 procent och Alfa Laval 1 procent.

Sandvik, som höll kapitalmarknadsdag i USA, tappade 0,8 procent. Vd Olof Faxander meddelade att han släppt alla tankar på att sälja ståldivisionen, Materials Technology, SMT. Samtidigt underströk han att Sandvik kommer att överväga ytterligare avyttringar inom affärsområdena - liksom förvärv.

Även läkemedelsbolaget Astra Zeneca backade, dagen före sin kapitalmarknadsdag.

Kursen pressades efter besked om att amerikanska Pfizer ingått ett cancersamarbete med tyska Merck. Pfizers intresse för Astra Zenecas cancerportfölj har ofta nämnts som ett av huvudargumenten till ett köp av sektorkollegan. Astra Zeneca stängde 0,9 procent ned.

Bilservicekedjan Mekonomen fortsatte uppåt. Efter dagens avancemang på 4 procent har aktien stigit över 20 procent sedan förra veckans starka kvartalsrapport.

I gruvsektorn gick guldbolaget Semafo upp 6,7 procent, trots ett i stort sett oförändrat guldpris.

Fastighetsbolaget Oscar Properties höll sin första kapitalmarknadsdag. Vd Oscar Engelbert förklarade att antalet bostäder i pågående produktion ska näst intill trefaldigas inom en treårsperiod. Aktien ökade 1,8 procent.

Cassandra Oil, som utvinner olja ur restprodukter, rusade 17 procent. Bolaget inviger på torsdag sin nya anläggning i Spanien.

Seamless föll 13 procent, femte dagen i rad med röda siffror.

Tidningen Börsveckan rekommenderar köp i Cellavision och Fenix Outdoor, som steg 5 respektive 2,7 procent.

Rapporterande klädbolaget Björn Borg adderade 2,5 procent.

Tyck till