ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ukrainas ekonomi nära kollaps

  • Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Den ukrainska staten är nära sammanbrott, varnar Internationella bankföreningen IIF.

Statskassan är snart helt tömd, finanssystemet utslaget och oligarker på kollisionskurs kontrollerar politiken, enligt föreningens chefekonom för Östeuropa.

Ukrainas nyvalda parlament väntas öppna om cirka 2—3 veckor. Då räknar bedömare med att en regeringskoalition ska presenteras.

Dragkampen om ministerposterna är dock stenhård, trots att alla inblandade partier är västorienterade.

"Det är möjligt att det slutar med ett politiskt dödläge", säger Igor Kogut, chef för den ukrainska tankesmedjan Byrån för lagstiftningsinitiativ.

"Ett möjligt och troligen obehagligt utfall är att (president Petro) Porosjenko får med sig tillräckligt många parlamentariker för att kunna bryta sina löften om samarbete med (premiärminister Arsenij) Jatsenjuk", tillägger han.

De ukrainska oligarkerna, som drar i trådarna bakom kulisserna, kan enligt Kogut uppfylla Rysslands president Vladimir Putins önskan om att slå ut den ukrainska statsapparaten helt och hållet.

Striderna med separatisterna i östra Ukraina och ryska gasräkningar har redan i princip tömt statskassan. Och de delar av ekonomin som Kiev kontrollerar är krigshärjad och präglat av ett helt lamslaget finanssystem, utan fungerande banker.

Enligt Lubomir Mitov, IIF:s chefekonom för Östeuropa, måste Ukraina omgående få in 10—15 miljarder dollar ovanpå redan utlovat stöd från EU, IMF och USA.

"Oddsen för att Ukraina ska falla ned i en ekonomisk kollaps är väldigt, väldigt stor", säger han på en telefonkonferens med journalister.

Den IMF-delegation som anlände till Kiev i veckan har liksom andra långivare krävt ett omfattande reformprogram och en stabil regeringskoalition för att diskutera nytt stöd. Det handlar om att rensa upp i ett korrupt rättssystem, skapa tydliga regler för offentlig upphandling, strama upp skattesystemet och få kontroll på statens utgifter.

"Väldigt lite har gjorts", säger Mitov, som slutbetyg för den avgående regeringen.

Likt Kogut ser han stora risker för att regeringsbildningen urartar. Han befarar att det slutar med — precis som för tio år sedan — ett tudelat och baklåst politiskt system med presidenten och premiärminister som motpoler.

Tyck till