ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 25 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Lågt förtroende för regeringen Löfven

  • Foto: Jonas Ekströmer / TT
Var fjärde svensk tycker att den nyvalda regeringen gör ett dåligt jobb, visar en ny mätning som Ipsos har gjort på uppdrag av DN.

Den nyvalda regeringen tillträder med en negativ förtroendebalans på -2 procent, visar Ipsos/DN:s mätning. Av de tillfrågade tycker 23 procent att den nyvalda regeringen, på det hela taget, gör ett bra jobb. Men eftersom 25 procent av de tillfrågade tycker att den nyvalda regeringen gör ett dåligt jobb så blir förtroendebalansen negativ.

Under motsvarande period 2006 hade alliansregeringen Reinfeldt positiv förtroendebalans, trots en turbulent start med flera avgående ministrar. Även efter valet 2010 var förtroendebalansen positiv för alliansregeringen.

Och valresultatet till trots ser väljarna även i dag ut, enligt mätningen, att ha större förtroende för allians-partierna än vad de har för den nytillträdda regeringen. 38 procent av de tillfrågade tror att oppositionen skulle göra ett bättre jobb än regeringen, medan 27 procent tror att en alliansregering skulle göra ett sämre jobb. Det ger oppositionen en positiv förtroendebalans på 11 procent.

På frågan om hur de rödgröna väljarna tycker att regeringen Löfven sköter sig svarade 44 procent att de tycker att regeringen gör ett bra jobb. 31 procent svarade att de varken gör ett bra eller dåligt jobb, 21 procent var osäkra eller visste inte, och 3 procent ansåg att regeringen Löfven gör ett dåligt jobb.

Undersökningen genomfördes den 9 till 21 oktober 2014. 2.049 personer svarade på undersökningen.