ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Feldt: Löfvens minoritet skadar Sverige

  • Stig Malm och Kjell-Olof Feldt Foto: Jack Mikrut, Lars Pehrson / TT

Spräng blockpolitiken eller gå till nyval. Så lyder uppmaningen till statsminister Stefan Löfven från S-veteranerna Kjell-Olof Feldt och Stig Malm.

Statsminister Stefan Löfven kommer att gå in i väggen om han inte breddar regeringsunderlaget, varnar Kjell-Olof Feldt.

Med dagens regeringskonstellation blir politiken ”oförutsägbar i nästan varje skede”, dundrar han.

”Det skadar Sverige. Det får ekonomiska konsekvenser om företagen inte vet om de ska investera. Allt hänger nu i luften.”

Utan blocköverskridande kompromisser står Sverige just nu utan handlingskraft i avgörande frågor som energin, jobbpolitiken och företagens roll i välfärden, betonar den tidigare finansministern.

Regeringens svaga sits illustreras av att höstbudgetens öde i riksdagen fortfarande är högst oklart, trots intrikata rödgröna förhandlingslösningar.

Statsministern har inget annat val än att öka sina ansträngningar för att uppnå blocköverskridande stöd, anser Kjell-Olof Feldt. Annars blir politiken utlämnad till riksdagens isolerade vågmästare, Sverigedemokraterna.

”Jag tror att Stefan Löfven hade en uppriktig vilja att komma till samtal med Folkpartiet och Centerpartiet. Men av någon anledning så lät han sig besegras av deras kategoriska nej. Han gjorde inget försök att dyrka upp det låset.”

Tar det ändå stopp, återstår nyval.

”Väljarna får ge sig ut och ta ställning en gång till. De har skapat en riksdag som inte fungerar.”

Ser du hellre ett nyval än att den nuvarande tvåpartikoalitionen fortsätter?
”Det är bara att konstatera att den regeringskonstellation som nu finns har mycket små chanser att få igenom en konsekvent och långsiktig politik.”

Stig Malm, tidigare LO-ordförande och tongivande S-profil, är också skeptisk till Stefan Löfvens nuvarande upplägg.

”Det är väldigt svårt att driva en sådan här regering i fyra år. Då är det möjligt att i något läge måste man gå till nyval.”

Han vill däremot lägga mer skuld på FP och C.

”Stefan Löfven har varit väldigt tydlig med att han vill bredda regeringsunderlaget, men det vill inte de borgerliga partierna. Det bara att inse att de inte vill det. Steg två blir då nyval. Men om Löfven ska gå till nyval så beror det på allianspartierna.”

Ett nyval kan väl lika gärna förstärka SD:s ställning?
”Jag är inte så säker på det. Om folk får klart för sig att SD är den egentliga orsaken till ett nyval, så måste folk tänka på om en röst på dem verkligen är klokt.”

Försvaret och skolan är två viktiga frågor där Stig Malm ser omedelbara öppningar för en blocköverskridande politik. Men allra viktigast är handlingskraft i jobbpolitiken, anser han.

”Den stora frågan är jobben. Vi har massarbetslöshet och där händer ingenting. Där är jag inte säker på att det kan bli en bra politik, men det blir en stabil politik.”

Tyck till