ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Saabs jätteaffär är klar

  • Foto: Kasuhiko Tokunaga/TT
Försvars- och säkerhetsföretaget Saab har ingått ett slutgiltigt avtal med den brasilianska regeringen som omfattar utveckling och produktion av 36 Gripen NG till det brasilianska flygvapnet. Det sammanlagda ordervärdet uppgår till cirka 39,3 miljarder kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Därutöver har Saab och Comaer tecknat ett avtalrörande industrisamarbete med betydande tekniköverföring från Saab till brasiliansk industri i cirka tio års tid.

Den 18 december 2013 valde Brasilien, inom ramen för utvärderingsprogrammet F-X2, Gripen NG som landets nästa generations stridsflygplan. Sedan dess har parterna förhandlat för att ingå ett avtal. Måndagens tillkännagivande innebär alltså att processen avslutats framgångsrikt, skriver Saab.

"Vi är stolta över att stå sida vid sida med Brasilien i detta viktiga program. Det finns redan en lång och framgångsrik historia av industrisamarbete mellan våra länder och detta historiska avtal tar detta partnerskap till en ny nivå", säger Marcus Wallenberg, ordförande i Saab.

Leveranserna av Gripen NG ska enligt Saab starta 2019 och pågå till 2024.

Brasilienordern skulle framöver kunna ge Saab ett ordentligt uppsving i de årliga försäljningsintäkterna, enligt vad analytiker tidigare sagt till Di.

I förra veckan kom också uppgifter om att Argentina vill köpa 24 stycken Jas Gripen som ska tillverkas i Brasilien.

”Det ger Brasilien möjligheter. Affären med Argentina kan vara gynnsam att peka mot vid kritik", sa Oscar Jonsson, doktorand i krigsvetenskap vid King’s College i London, till Di då.

Beskedet om Brasiliens Gripenaffär kommer bara timmar efter att det står klar att Brasiliens president Dilma Rousseff får leda landet i fyra år till. Segern i söndagens presidentval blev dock mycket knapp. Dilma Rouseff fick 51,6 procent av rösterna mot motståndaren Aécio Neves 48,4 procent.

För att affären ska kunna genomföras krävs bland annat att Saab får nödvändiga exporttillstånd. Bolaget förutspår att samtliga villkor kommer att vara uppfyllda under första halvåret 2015.

Tyck till