ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Så slipper Litauen rysk gas

En flytande gasterminal ankrade på måndagen utanför Litauens kust. Det betyder att landet inte längre är beroende av rysk gas.

På måndagen ankrade ”Independence” till vid den litauiska hamnstaden Klaipeda. Fartyget är en terminal för omvandling av naturgas från flytande form, så kallad LNG, till gasform. Det rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Därmed minskar Litauens och övriga Baltikums behov av rysk gas drastiskt. Vid full kapacitet kan den flytande terminalen täcka 80 procent av regionens gasbehov.

”Det här är ett strategiskt geopolitiskt projekt som kan bli avgörande för hela regionens framtid. Litauen kommer att bli en garant för den baltiska regionens energisäkerhet”, sa Litauens president Dalia Grybauskaite i ett tal i Klaipeda på måndagen, enligt Bloomberg.

Norska Statoil har skrivit på ett femårigt kontrakt på LNG-leveranser, varav den första väntas på tisdagen. Projektet inleddes för tre år sedan, långt före den senaste tidens ökade spänning mellan Ryssland och grannländerna.

”Litauen tog ett modigt men vältajmat beslut”, sa Dalia Grybauskaite, enligt Bloomberg.

Tyck till