Annons

Räntor och valutor: Pundets stärks

Brittiska räntor är stabila, medan pundet stärks något efter statistik som visade en ekonomisk utveckling i linje med förväntningarna under tredje kvartalet.

Enligt det första estimatet ökade brittisk BNP med väntade 0,7 procent under tredje kvartalet, jämfört med kvartalet före, och med 3,0 procent jämfört med ett år tidigare.

Utfallet innebar dock en nedväxling från utvecklingen under andra kvartalet då den brittiska ekonomin växte med 0,9 respektiver 3,2 procent.

Flera sektorer bidrog till uppgången under tredje kvartalet, bland annat steg industriproduktionen med 0,5 procent, tjänsteproduktionen med 0,7 procent och byggproduktionen med 0,8 procent.

Europaräntorna pekar samfällt några punkter ned i fredagens förmiddagshandel, med den tyska tioårsräntan ned 2 punkter till 0,87 procent, räknat från svensk stängning på torsdagen, och den svenska tioåringen ned 2 punkter till 1,26 procent.

Commerzbank skriver i ett kundbrev att recessionsoro fortfarande håller greppet om marknaderna, men att de inte ser sådana obalanser i vare sig USA eller eurozonen som brukar föregå en recession, det vill säga att den reala ekonomin eller finansmarknaderna redan är överhettade och en stramare penningpolitik sätter stopp för partyt. Dessutom har den kinesiska regeringen medlen att undvika en ekonomisk nedgång.

"Vi tror därför att oron om den globala ekonomin är överdrivna, även om ekonomiska prognoser generellt sett är mer försiktiga än konsensus", skriver Commerzbank och tillägger att börskurserna bör återhämta sig ytterligare på medellång sikt.

I eftermiddag redovisas USA-statistik över försäljningen av nya bostäder. Den väntas visa en minskning med 6,8 procent i september, enligt Bloomberg News enkät, efter en preliminär uppgång med hela 18 procent månaden före.

På valutamarknaden handlas euron något starkare mot dollarn kring 1:265, medan dollarn i sin tur är stabil strax över 108 mot yenen.

Kronan har stärkts något öre mot dollarn, och är stabil mot euron.

fredag kl 10.45 (torsdag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 7:2556 (7:2707) Statsobl 2y 0,xx (0,04)

EUR/SEK 9:1826 (9:1842) Statsobl 10y 1,26 (1,28)

EUR/USD 1:2656 (1:2633) Räntegap/ty 39 (39)

US obl 10y 2,26 (2,26) Tysk obl 10y 0,87 (0,89)

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera