ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

SD-ledare hotar fälla budgeten

  • Foto: Joey Abrait
Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson hotar att fälla regeringens budget och tvinga fram ett nyval. Han går till hårt angrepp mot statsminister Stefan Löfven och beskriver flera rödgröna förslag som direkt skadliga för Sverige.

Efter sjukskrivningen av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gjorde många bedömningen att Stefan Löfven kunde andas ut. Det sågs inte längre som ett alternativ att SD skulle fälla regeringen genom att rösta för alliansens budget i början av december.

Men nu gör ersättaren klart att Jimmie Åkessons frånvaro inte ändrar någonting när det gäller budgeten, som regeringen lägger fram på torsdagsmorgonen.

”Jag tror ändå att de människor som har röstat på oss vill att vi ska agera för att få en så bra politik som möjligt. Om man tittar på de opinionsmätningar som har gjorts sedan valet så talar mycket för att vi är ett av få partier som skulle gynnas av nyval”, säger Mattias Karlsson, som är gruppledare för SD.

Är du beredd att leda partiet i en sådan situation?
”Ja, det är väl min plikt att göra det. Min primära plikt är att se till att vi får en så bra politik som möjligt för Sverige. Om den här situationen består får jag ta det ansvaret om vi fattar ett sådant beslut”, säger han.

Finns det någon ”väsentlig skillnad” mellan regeringens och alliansens budgetförslag kommer SD, enligt Mattias Karlsson, i enlighet med tidigare besked att rösta för det förslag som är minst skadligt.

Utgår du från att alliansens budget är bättre?
”Vi vet redan nu att det kommer att finnas vissa delar som är bättre. Jag tror att alliansens budget blir bättre när det gäller försvarspolitiken och när det gäller näringslivets villkor”, säger han, men tillägger att det också kan finnas andra delar som är sämre.

Blir det en regeringskris är det inte SD som bär skulden, hävdar han.
”Det kan omöjligt vara vårt fel att vi har ett skakigt parlamentariskt läge som skulle kunna få dramatiska följder”, säger han och går samtidigt till angrepp på Stefan Löfven.

”Jag förstår inte hur man tänker när man lägger fram förslag som man vet att man inte har en majoritet för i kammaren”, säger han.

Mattias Karlsson bedömer att åtminstone delar av regeringens budget faller i riksdagen.
”Skulle vi landa i att alliansens förslag inte är så pass mycket bättre än de rödgrönas att det är värt att skapa parlamentarisk oreda och ett eventuellt nyval, då blir nästa steg att gå in och titta på de enskilda delarna”, säger han.

Ett av de förslag som då ligger närmast till hands att stoppa är traineejobben, en av regeringens viktigaste reformer för att pressa tillbaka ungdomsarbetslösheten.
”Vi tycker att det är en dålig jobbsatsning, vi har andra förslag som vi tror skulle ge mer sysselsättning för pengarna”, säger han.

Mattias Karlsson är även skeptisk till regeringens förslag om nya extratjänster i välfärden, liksom till att lägga Förbifart Stockholm på is. Han beskriver de rödgrönas besked att stänga Bromma flygplats som direkt skadligt.
”Vi kommer att använda oss av de verktyg som står till buds för att se till så att det inte genomförs”, säger han.

SD fick stor uppmärksamhet när man tillsammans med de rödgröna lyckades stoppa alliansens skattesänkning i riksdagen förra året. Men nu vill partiet gå ett steg till och inte bara stoppa förslag utan även komma överens med alliansen om nya bättre förslag.

”Det skulle vara det optimala om vi kunde frigöra utrymme i budgeten”, säger han.

Tyck till