ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

BMW-tjuvarna har växlat till VW 

  • Volkswagen Passat. Foto: David Zalubowski/AP/TT
Först var det exklusiva BMW-bilar som drabbades mest av stölder. Nu är det Volkswagen Passat och Golf. Här stjäls navigatorerna.
"Vi vill att alla Passat och Golf DNA-märks", säger Britt-Marie Stafhammar hos försäkringsbolaget If.

Hos If har man noterat en kraftig ökning av inbrott i Volkswagens modeller Passat och Golf.

”2010 var vår skadekostnad 950.000 kronor. I fjol hade den ökat till 3,4 Mkr och den sista augusti i år var beloppet uppe i 5,9 Mkr. Det här är en dramatisk ökning”, säger Britt-Marie Stafhammar, affärsutvecklare hos If.

Det är främst navigatorer som tjuvarna är ute efter.

”Navigatorn är tillvalsutrustning i de här modellerna och varje sån här stöld kostar oss 40.000-50.000 kronor. Vi har talat med märkesverkstäder och ska börja DNA-märka alla Passat och Golf som kommit in för reparation efter ett inbrott. Vi ska också föreslå att VW-generalagenten i Södertälje börjar DNA-märka alla nya Passat och Golf innan de levereras till kund”, säger Britt-Marie Stafhammar.

Tidigare har lyxigare BMW-modeller varit de mest stöldbegärliga. Ifs samarbete med BMW ledde i våras till att samtliga nya BMW-bilar av modellerna X4, X5 och X6 DNA-märks innan leverans.

”Det ser ut som om märkningen dämpat stölderna men vi har fortfarande för lite statistik”, säger Britt-Marie Stafhammar.

Det som ska avskräcka tjuvarna – ofta utländska ligor – är att de DNA-märkta bilarna förses med klisterlappar som berättar om märkningen.

DNA-märkningen sker med en osynlig vätska som penslas på föremålet. När polisen hittar till exempel en bil full med misstänkt stöldgods och lyser på föremålen med en UV-lampa, upptäcks märkningen och via ett register går det att spåra rätt ägare.

Tyck till