ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Pewdiepies hemliga plan

  • Foto: Viktor Flumé / Icon
Han ogillar att prata pengar, har tröttnat på giriga Youtube-nätverk och har köpt nästan all sin inredning på Ebay. I en exklusiv intervju med tidningen Icon berättar Felix "Pewdiepie" Kjellberg om livet som världens största youtuber.

Felix ”Pewdiepie” Kjellberg var länge en av Sveriges hemligaste entrepenörer. Men sedan han i somras var en av de mest uppmärksammade sommarpratarna i Sveriges Radio genom tiderna har gemene man fått åtminstone ett hum om vem den nu världsberömde Göteborgskillen, som tjänar mångmiljon-belopp på sina tv-spelsklipp, är.

Nu öppnar Felix Kjellberg upp sig ytterligare, och berättar i en exklusiv intervju med magasinet Icon om livet i Brighton, hur han ser på spelandet – och förstås – sina affärsmässiga planer.

Som di.se tidigare berättat har Felix Kjellberg länge haft planer på att starta ett eget Youtube-nätverk när hans kontrakt med nu Disney-ägda nätverket Makers studio löper ut i november i år.

Enligt bokslutet i Felix Kjellbergs privata bolag drog han in 29,6 miljoner kronor, och unnade sig 10 Mkr i utdelning, som enda aktieägare i bolaget. Flera av de svenska mediemakthavarna, som TV4:s före detta vd Jan Scherman och Aftonbladets publisher Jan Helin, har uttryckt förvåning över att Felix Kjellbergs intäkter inte är större.

Men faktum är att Youtube-nätverken tar en ordentlig del av kakan, åtminstone från nya ”gamers”. Nu kan Felix Kjellberg alltså snart slippa det, och berättar för Icon om sina planer på att starta ett eget nätverk:

”Ja, men jag vill helst inte tala för mycket om det. Jag har kontakt med några personer och det känns som att de är rätt för det här. Jag är sugen på att sätta i gång. Hittills har tyvärr alla nätverk skötts så otroligt dåligt, det är faktiskt direkt pinsamt”, säger han till Icon, och förklarar att för en ny ”gamer” så blir det lätt så att Google tar 45 procent av intäkterna för sina annonser, och att nätverket tar 50 procent av intäkterna för sina.

”Det blir inte mycket pengar kvar. Och då har youtubern producerat och finansierat och gjort allt material ensam. Nätverken gör ingenting. Det finns ingen anledning att signa över alla pengar till dem”, säger Felix Kjellberg i intervjun med Icon.

I reportaget bjuder Felix Kjellberg in sina läsare till sitt och flickvännen Marzia Bisognins (CutiepieMarzia på Youtube) hem i Brighton där en stor del av möblemanget i den viktorianska lägenheten är köpt på Ebay.

Men pengar är ett känsligt ämne för Felix Kjellberg, som fram tills för ett par år sedan var en ”vanlig” göteborgskille som hoppade av studierna i industriell ekonomi på Chalmers tekniska högskola för att jobba extra i en korvkiosk och spela in ”let’s play”’videos.

”Jag är bara extremt trött på att prata om hur mycket jag tjänar. I de få intervjuer jag gett spelar det ingen roll hur länge vi talar med varandra, rubriken handlar ändå alltid om min lön”, säger han till Icon.

Tyck till