ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Opinion Debatt

Debatt: Vi måste göra mer mot ebola

  • Sven Hagströmer Foto: Jens L'Estrade/ TT
Vi uppmanar och utmanar svenska företag och företagsledare att göra en insats nu för att möta det globala hot som ebola utgör.

Ebolaepidemin har spridit sig utom all kontroll och utgör nu ett hot mot hela världen. Världshälsoorganisationen, WHO, gör bedömningen att 1,4 miljoner människor kan vara smittade i januari nästa år om spridningen fortsätter i samma fart. Världen har stått handfallen alltför länge, men med snabba och gemensamma insatser kan vi besegra viruset och hindra en global epidemi. Nu är det dags att samarbeta och visa vad Sveriges företagare kan bidra med. Vi har inte råd att låta bli.

De första rapporterna om ebola i Västafrika kom i mars; för närvarande insjuknar fler än 100 personer om dagen i Guinea, Sierra Leone och Liberia. På vissa håll ökar smittan exponentiellt. Det innebär att dubbelt så många smittas som dagen innan. Vi står inför en stundande global epidemi. Vi måste alla bidra på det sätt vi kan.

Trots att FN har bett medlemsländerna om pengar har hittills bara en fjärdedel av den begärda summan på 1 miljard dollar kommit in. Världens stater kan göra mer. Men det kan det privata näringslivet också. Förutsättningarna finns där, just nu pågår kampanjen Utmana ebola, där Sveriges företag kan skänka valfri summa som går direkt, och oavkortat, till Läkare utan gränsers arbete mot ebola i Västafrika.

I nuläget är Läkare utan gränser den organisation som har vårdat två tredjedelar av alla ebolapatienter i de värst drabbade länderna. Dagligen tvingas de ta de hemskaste av beslut. Att tacka nej till människor som är allvarligt sjuka för att det inte finns tillräckligt med vårdplatser och resurser. Världens länder, inklusive Sverige, måste skicka kvalificerade sjuksköterskor, läkare och sjukvårdslogistisk personal. Vi vet också att arbetet med att ta fram ett ebolavaccin behöver fortsätta.

För varje dag som går ökar fortfarande smittspridningen dramatiskt, och agerar vi inte omedelbart är detta bara början på en ännu allvarligare kris. Svenska företag har chansen att göra en skillnad. Hjälp oss att utmana ebola. Nu.

Sven Hagströmer, ordförande, Creades och Avanza
Sebastian Knutsson, chief creative officer och grundare, King
Hans-Eric von der Groeben, ordförande, Johanniterhjälpen

Tyck till