ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Magdalena Andersson: De har spelat ut sin roll

  • Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Bertil Ericson / TT

Regeringen tänker inte lyssna på den massiva remisskritiken mot de föreslagna skattehöjningarna. Det säger finansminister Magdalena Andersson och gör samtidigt klart att Finanspolitiska rådet i praktiken spelat ut sin roll.

Di avslöjade på fredagen att en lång rad tunga remissinstanser riktar svidande kritik mot de föreslagna skattehöjningarna som ska in i budgeten nästa vecka.

Bland kritikerna finns de stora facken samt flera statliga myndigheter, däribland Ekonomistyrningsverket, ESV, som Magdalena Andersson själv brukar hänvisa till. Enligt ESV kommer de höjda skatterna ha en klart negativ jobbeffekt och ”minska både utbudet och efterfrågan av arbetskraft”. Men en till synes pressad Magdalena Andersson slår ifrån sig och säger till Di och hon inte tänker dra tillbaka några av skattehöjningarna.

”Den här kritiken är fullt väntad. Alla skatter påverkar ekonomins funktionssätt och då handlar det om att ta ut skatten på ett bra sätt. De här skattehöjningarna kommer vi använda så att arbetslösheten kan sjunka och sysselsättningen stiga.” 

Men varför skicka ut frågor på remiss om man inte tar till sig av kritiken?

”Man skickar alltid saker på remiss, men det här är en fullt förväntad kritik. Självklart påverkar skatter men vad man använder pengarna till påverkar också.”

En återkommande kritik från remissinstanserna är att regeringen gravt överskattar hur mycket pengar skattehöjningarna i praktiken drar in till saten. Det gäller inte minst den höjda marginalskatten från 57 till 60 procent för alla som tjänat över 50 000 i månaden samt förslaget att fler ska betala statlig inkomstskatt. Förslagen ska enligt regeringen ge sammanlagt 4,3 miljarder. Men så väl de stora fackliga organisationerna som myndigheter och näringslivsorganisationerna menar att det blir betydligt mindre eftersom skattehöjningen väntas minska antalet arbetade timmar. Men regeringens modeller stämmer, slår finansministern fast.

Magdalena Andersson har i veckan utsatts för hård kritik även från Finanspolitiska rådet, som menar att finansministerns bild av att det är ”tomt i ladorna” är felaktig. Rådet slog också fast att regeringen bryter mot det finanspolitiska ramverket. Det får Magdalena Andersson att gå till hårt angrepp mot rådet och dess ordförande John Hassler. 

”När finansministern förra året la fram en budget där det var uppenbart att man inte skulle uppnå överskottsmålet redan för nästkommande år kallade man inte till presskonferens. Det tycker jag är att mäta politiken med olika måttstockar och det gör mig förvånad”, säger hon. 

På frågan om rådet, som har till uppgift att granska regeringens finanspolitik, ska bli kvar svarar Magdalena Andersson att hon inte ser någon större nytta av det.

”Det infördes av den borgerliga regeringen, och det kan jag förstå eftersom två borgerliga regeringar i rad total kört sönder statsfinanserna och man behövde någon som försökte hålla lite koll på en. Men det räckte uppenbarligen inte för skattesänkarlusten är för stor i de borgerliga partierna”, säger hon och tillägger:

”Nu kommer vi föra en politik som är ansvarfull för statens finanser så behovet av ett finanspolitiskt råd är naturligtvis mindre när det är en socialdemokratiskt ledd regering, men vi har inga planer på att lägga ned det.”

Regeringen och Magdalena Andersson har haft en minst sagt tuff vecka. Förutom den massiva kritiken mot den ekonomiska politiken har det även blossad upp en svekdebatt efter beskedet att Bromma flygplats ska stängas. 

”Man behöver vara stryktålig på den här posten, och det var jag väl medveten om innan jag tackade ja till jobbet”, säger Magdalena Andersson.

Tyck till