ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Noshörningshorn tappar efterfrågan

  • Foto: Petr David Josek
Efterfrågan på noshörningshorn i Vietnam har minskat med över en tredjedel på ett år. Detta tack vare en framgångsrik informationskampanj.

I Vietnam har noshörningshorn länge ansetts kunna bota sjukdomar som cancer.

Ansträngningar för att motverka den dödliga handeln av noshörningshorn börjar ge resultat. Det visar en studie sammanställd av marknadsanalysbyrån Nielsen för djurskyddsorganisationen The Humane Society och vietnamesiska myndigheter.

Vietnam är världens största marknad för noshörningshornshandeln och i ett år har upplysningskampanj försökt att ta död på myten om hornens medicinska effekt. Kampanjen centrerades kring huvudstaden Hanoi i Vietnam, och spreds via näringsliv, universitet, skolor och kvinnogrupper.

Det är nu 2,6 procent av vietnameserna som fortfarande köper och använder noshörningshorn, en minskning med 38 procent sedan kampanjen startade i augusti 2013. I Hanoi har siffran sjunkit från 4,5 procent till 1 procent.

Efterfrågan på noshörningshorn, i första hand från Kina och Sydostasien, resulterar i ett enormt tryck på tjuvjakten av noshörningar i Afrika. I fjol dödades 1.004 noshörningar i Sydafrika i samband med illegal tjuvjakt. Det var enligt sydafrikanska myndigheter rekord. I år har ytterligare 787 dödats i landet.

Illegal tjuvjakt på noshörningar har ökat explosionsartat sedan 2007, då antalet som sköts i Sydafrika var 13. Priset på noshörningshorn kan uppgå till 100.000 dollar, drygt 700.000 kronor, per kilo på den svarta marknaden, i nivå med priset av kokain och guld, enligt tidningen The Guardian.

Enligt undersökningen har andelen vietnamser som tror att noshörningshorn har medicinska egenskaper minskat med 51 procent. Trots detta tror fortfarande 38 procent av vietnameserna att hornen kan bota sjukdomar som cancer och reumatism.

 

Tyck till