ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Stefan Löfven om det spruckna löftet

  • Foto: Fredrik Persson / TT
Statsminister Stefan Löfven gav i valrörelsen ett tydligt besked om att Bromma flygplats ska bli kvar. Men det löftet gäller inte längre och nu kan flygplatsen vara stängd inom bara ett par år.

Efter att Di i våras skrev att Bromma flygplats skulle bli en av de tuffaste förhandlingsfrågorna efter valet mellan S och MP gav Stefan Löfven ett tydligt besked. Avtalet för flygplatsen, som gäller till 2038, skulle inte sägas upp, gjorde han klart.

”Vi har ett avtal som gäller under lång tid och det ska ligga fast”, sa han till Expressen.

Även finansminister Magdalena Andersson gav likande besked i Di och försäkrade att inga planer på att lägga ned flygplatsen fanns.

Men i dag beslutade alltså den nya rödgröna majoriteten i Stockholm stad att de vill att Bromma flygplats ska stängas till senast 2022.

Investeringarna i flygplatsen ska också omgående strypas och flygtrafik börja föras över till Arlanda. I linje med Miljöpartiets önskemål ska det i stället byggas bostäder på platsen.

Stefan Löfven, du har tidigare sagt att avtalet ska ligga fast. Vad är ditt besked i dag?
”Det var min uppfattning och det är grunduppfattningen. Vi har också sagt att om de lokala styrande vill ha annan användning för de citynära flygplatserna ställer vi upp med en förhandlingsperson. För då är det mycket frågor som ska gås igenom”, säger Stefan Löfven till Di.

Han vill inte ge något klart besked i frågan och hur regeringen, som måste ge sitt godkännande för en stängning, ställer sig vill han inte säga.

”Eftersom förhandlingspersonen först måste titta på förutsättningarna måste vi låta den personen komma fram till ett underlag som gör att vi kan fatta ett beslut.”

Den nya styrande majoriteten i Stockholm har också kommit överens om att pengarna för trängselskatten ska gå till kollektivtrafik i stället för Förbifart Stockholm. Det innebär att den bärande delen av finansieringen av motorvägsbygget hänger löst – även det i kontrast mot vad Löfven sa i valrörelsen. Var pengarna nu ska tas ifrån om de inte kommer från trängselskatten kan Stefan Löfven inte svara på.

”Det får man börja diskutera, för det finns inte en påse att börja att häva ur från statens pott. Då får man titta på vilka finansieringslösningar som finns för hela projektet.”

Innebär inte detta att detta att det nu saknas pengar till förbifarten?
”Jag vet inte. Det är en sak att titta på vad det finns för finansieringslösning.”

Men för att avtalet om förbifarten ska sägas upp måste även Stockholms läns landsting ge sitt godkännande och där är det fortsatt alliansstyre. Det gör att mycket talar för att kompromissen mellan S och MP i slutändan resulterar i att Bromma flygplats läggs ned medan förbifarten byggs.

Tyck till