ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Kings börsvärde halverat

  • Foto: Jesper Frisk
Värdet på spelutvecklaren King har halverats sedan börsnoteringen. 25 miljarder kronor har därmed gått upp i rök och endast vd:n och grundaren Sebastian Knutsson kan numera kalla sig miljardärer.

Grundarna blev miljardärer när spelutvecklaren King noterades på New York-börsen i slutet av mars i år. I alla fall på papperet. Men sedan dess har bolagets börsvärde halverats och nu är det endast vd Riccardo Zacconi och grundaren Sebastian Knutsson som äger aktier värda över en miljard kronor var.

Under tisdagen handlades aktien för första gången under kursen 11,25 dollar, vilket är en halvering mot noteringskursen på 22,5 dollar. Börsvärdet på drygt 50 miljarder kronor har därmed blivit knappt 25 miljarder kronor.

Vid 16:50-tiden på tisdagen hade Kings aktie fallit med 9 procent till knappt 11 dollar.

När King i slutet av mars i år noterades på New York-börsen var bolaget det överlägset högst värderade mobilspelbolaget genom tiderna. Men aktien föll 8 procent redan första handelsdagen och har hamnat på glid sedan dess.

Den stora kallduschen kom den 13 augusti då King rapporterade minskade intäkter under årets andra kvartal. Speljätten medgav samtidigt att intresset för Candy Crush Saga hade minskat och justerade ned prognoserna för helåret 2014.

Rapporten fick investerarna att kasta sig på säljknappen och när handelsdagen var över hade aktien backat med hela 23 procent till 14 dollar.

Raset skedde trots att King samtidigt aviserat en extrautdelning på drygt 1 miljard kronor och trots att man förlängde inlåsningsperioden för bolagets grundare och storägare.

Tidigare var det den 22 september som gällde. Det nya inlåsningsdatumet är inte satt ännu, men blir någon gång efter attt rapporten för helåret 2014 presenteras i början av nästa år.

Först då får ledande befattningshavare, styrelseledamöter, grundare och vissa fonder sälja sina innehav. Datumet kan få stor effekt på kursen då denna grupp representerar totalt 80 procent av de utstående aktierna.

Nu kan Kings grundare endast se på medan aktievärden på hundratals miljoner kronor brinner inne.

Bland grundarna är italienaren och nuvarande vd:n Riccardo Zacconi värst drabbad. Han sålde aktier till ett värde på cirka 110 miljoner kronor i samband med noteringen, enligt Kings börsansökan. Kvar blev aktier värda 4,9 miljarder kronor - nu värda cirka 2,4 miljarder kronor.

Näst störst bland grundarna är Sebastian Knutsson, kreativ chef på King och en av nyckelpersonerna bakom utvecklingen av succéspelet Candy Crush Saga. Han är även son till Lars Knutsson, som grundade butikskedjan Gul & Blå och bror till Filippa Knutsson, som grundade klädmärket Filippa K.

I samband med introduktionen sålde Knutsson aktier till ett värde på cirka 66 Mkr och blev kvar med aktier värda 2,75 miljarder kronor, baserat på introduktionskursen. Dessa har nu ett börsvärde på cirka 1,35 miljarder kronor.

Tyck till