ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kinberg Batra slår tillbaka mot Andersson

  • Foto: Claudio Bresciani / TT

Finansminister Magdalena Andersson överger överskottsmålet, hotar jobben och riskerar att försvaga svensk konkurrenskraft. Det säger Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra.

Kritiken från allianspartierna är skoningslös efter Magdalena Anderssons genomgång av det ekonomiska läget på måndagsmorgonen.

Centerledaren Annie Lööf kallade omedelbart till en presskonferens där hon anklagade regeringen för att ha övergett överskottsmålet.

Moderaternas gruppledare och ekonomiskpolitiska talesperson Anna Kinberg Batra följde snabbt efter och riktar nu hård kritik mot Magdalena Andersson.

”Nu får Sverige och jobben betala priset för den valrörelse som socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister har drivit. Det har ställts ut fler löften än vad som bjuds inom en ansvarsfull finanspolitik”, säger hon.

Anna Kinberg Batra påpekar att förändringar av det ekonomiska ramverket brukar föregås av breda politiska överenskommelser.

”Men i morse övergav Magdalena Andersson överskottsmålet. Det riskerar att försvaga jobbtillväxten och svensk konkurrenskraft”, säger hon.

Magdalena Andersson sa på måndagsmorgonen att den nya regeringen kommer till ett tomt bord och beskrev nyckeltalen för den svenska ekonomin som de sämsta sedan budgetsaneringen efter 1990-talskrisen.

Anna Kinberg Batra anser att Magdalena Andersson har ett väldigt högt tonläge och håller inte med om beskrivningen.

”Vi skulle kunna ta i hand på att Sverige är en av Europas starkaste ekonomier och sedan diskutera hur vi stärker svensk konkurrenskraft i världen. Men i dag får vi både svartmålning och risk för sämre konkurrenskraft”, säger hon.

Anna Kinberg Batra väljer istället att rikta hård kritik mot några av de förslag som den nya regeringen har presenterat och lyfter särskilt fram att det nu blir dyrare att anställa både yngre och äldre.

”De få konkreta förslag som hittills har kommit har det gemensamt att de försämrar incitamenten för att arbeta”, säger hon.

Alliansledarena har tidigare slagit fast att det nu finns en ny praxis i riksdagen som gör det möjligt att bryta ut delar av statsbudgeten och stoppa enskilda förslag.

Men enligt Anna Kinberg Batra är det för tidigt att säga vilka av regeringens förslag som kan få svårt att gå igenom i riksdagen.

”Det återstår att se vad Magdalena Andersson lägger för helhet på riksdagens bord om några veckor. Sedan ska den behandlas inom det regelverk och den praxis som riksdagen har”, säger hon.

Tyck till