ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Då blir Sverige kontantfritt

  • Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det kontantlösa samhället är kanske en utopi för många. Men vi är på god väg dit.
Fyra av fem inköp i Sverige betalas elektroniskt eller med betalkort. Och utvecklingen rycker framåt med nya mobilappar och billigare teknik.

Sverige och övriga Norden är främst i världen när det gäller kontantfri handel, säger Bengt Nilervall på branschorganisationen Svensk Handel.

Svenskarna handlar med bank- och kreditkort i princip varje dag — i snitt 260 transaktioner per person och år.

Annat är det i Sydeuropa. I exempelvis Italien betalas fortfarande tre fjärdedelar av alla konsumentköp kontant.

"Det beror på det låga förtroendet för myndigheterna och bankväsendet", säger Niklas Arvidsson, docent i industriell dynamik.

Enligt Niklas Arvidsson kan Sverige visst bli kontantlöst. Men knappast före 2030. Och dessutom:

"Folks känsla för reda pengar i handen kan sätta stopp. I en Sifoundersökning svarade två av tre tillfrågade att kontanter är en 'mänsklig rättighet'", berättar han.

Handeln, och givetvis bankerna och kortföretagen, välkomnar utvecklingen så länge kunderna hänger med.

Kontantlöst innebär ökad säkerhet för både personal och kunder. Och det är ganska dyrt att hantera kontanter. Den årliga nettokostnaden enbart i vårt land beräknades för något år sedan till 8,7 miljarder kronor. Det motsvarade 0,3 procent av landets hela bruttonationalprodukt.

I linje med trenden mot minskad penninghantering har allt fler bankkontor slutat med kontanter över disk. Det har bidragit till färre bankrån. År 2012 begicks fem bankrån, enligt Svenska bankföreningen, året därpå elva. Det är de lägsta siffrorna på 30 år.

Samtidigt har möjligheten till kortköp börjat etableras — bokstavligen — på gatunivå. I takt med ökade krav på kassaregister kan allt fler gatu- och torgförsäljare låta sina kunder betala med kort.

Sedan någon vecka har även ett antal försäljare av gatutidningen Faktum i södra och västra Sverige på prov försetts med små, bärbara kortterminaler.

"Det har faktiskt efterfrågats. Och nu blir det svårare för folk att säga att de inte har några pengar på sig", säger Hasse Olsson som i stort sett varje dag säljer Faktum framför Malmös stadsbibliotek.

Tyck till