ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

S och MP överens om kärnkraften

  • Foto: Sören Andersson / TT

Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu kommit överens om energifrågorna. Det innebär bland annat att Vattenfalls planer på byggande av ny kärnkraft avbryts.

Kärnkraften ska bära en större del av sina samhällsekonomiska kostnader, säkerhetskraven ska skärpas och kärnavfallsavgiften höjas.

TT: Kommer ert krav att två reaktorer ska stängas under mandatperioden att uppnås?
"Det kommer att uppnås och det kan uppnås med råge", säger MP:s språkrör Åsa Romson.

Överenskommelsen mellan S och MP innebär att "kärnkraften ska bära en större andel av sina samhällsekonomiska kostnader. Säkerhetskraven ska skärpas och kärnavfallsavgiften höjas".

Enligt överenskommelsen så ska en energikommission för blocköverskridande samtal om energipolitiken "tillsättas i syfte att skapa en långsiktigt hållbar energiöverenskommelse". Det står också att "regeringens ingång i dessa samtal ska vara att kärnkraften ska ersättas med förnybar energi och energieffektivisering".

Vidare står det i energiöverenskommelsen att: "Den förnybara elproduktionen bör byggas ut ytterligare. Målet ska vara minst 30 TWh ny el från förnybara källor år 2020 och ett mål till år 2030 ska tas fram".

Det teknikneutrala certifikatsystemet för förnybar elproduktion skall användas för detta syfte. Det står också att "stöd till havsbaserad vindkraft och till solkraft behövs därutöver. Det ska vara enkelt och lönsamt att producera sin egen el".

Gustav Fridolins pressekreterare Adam Bergsveen säger till Expressen att pariet är den stora vinnaren i överenskommelsen om kärnkraften.

"Hundra procent av vad Miljöpartiet förhandlade om", säger han till Expressen.

Miljöpartiet har aldrig drivit att kärnreaktorer ska stängas genom politiska beslut, enligt Åsa Romson.

"Anledningen till att vi aldrig har drivit att man genom politiskt beslut ska gå in och stänga särskilda reaktorer är att då skulle man behöva en avvecklingslag. Det innebär att staten måste betala en massa pengar till energibolagen för att stänga redan olönsamma reaktorer. Vi måste se till att det är de som får stå för sina fulla kostnader", säger hon.

Genom att nu skärpa säkerhets- och kostnadskrav räknar MP med att flera reaktorer de facto måste stängas under de kommande fyra åren.

TT: Kan du lova att två reaktorer stängs?
"Jag lovar det som står i vårt valmanifest, att under mandatperioden kommer flera kärnkraftreaktorer att stängas", säger Åsa Romson.

Tyck till