ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Björklund: Beskeden helt obegripliga

  • Jan Björklund och Annie Lööf. Foto: TT
FP-ledaren Jan Björklund rasar mot den nya energiöverenskommelsen mellan S och MP och kallar uppgörelsen för en "rödgrön härdsmälta".

Efter onsdagens besked om en ny energiöverenskommelse mellan S och MP kallade Jan Björklund på onsdagen till pressträff i riksdagen.

Och FP-ledaren är mycket kritisk till vad han uppfattar som motstridiga besked från Socialdemokraterna och Miljöpartiet om kärnkraften.

”Den rödgröna energiöverenskommelsen börjar med en härdsmälta. Var och en för sig är beskeden från Stefan Löfven och Åsa Romson begripliga, men tillsammans är de helt obegripliga, säger han.

”Stefan Löfven bjuder in till samtal och säger att status quo gäller. Åsa Romson säger att två kärnkraftverk nu ska snabbstängas. Det går inte ihop. Stefan Löfven måste nu ge klart besked om vad det är som gäller.”

Jan Björklund konstaterar att alliansens energiöverenskommelse från 2009, som tillåter ny kärnkraft, har en majoritet i riksdagen.

”Självklart kommer vi till samtal om regeringen bjuder in till det, men om Åsa Romsons besked om snabbstängning gäller, så är de ju meningslösa”, säger han.

En bärande del i uppgörelsen mellan S och MP är att kärnkraften ska ersättas med förnybar energi. Men det kommer inte att räcka, menar Jan Björklund.

”Även om vi bygger ut förnybart kommer det inte att räcka för att ersätta kärnkraften. Sverige kommer precis som Tyskland få använda fossila bränslen, förmodligen rysk gas”, säger han.

S och MP efterlyser i sin uppgörelse att en ny energikommission för blocköverskridande samtal. Jan Björklund meddelade på onsdagen att han och alliansen är redo att inleda samtal – men bara om Stefan Löfven håller öppet för kompromisser.

”Om det är så att Åsa Romsons besked gäller, att den nya regeringen redan har bestämt sig för att snabbstänga reaktorer kommande mandatperiod, då blir samtalen meningslösa”, säger han.

Jan Björklund är mycket kritisk till att de rödgrönas besked att Vattenfall nu måste stoppa planerna på ny kärnkraft.

Centerledaren Annie Lööf är inne på samma linje.

"Detär väldigt oklart vad de är överens om. De behöver bli överens om vad de är överens om innan det går att förhålla sig till", säger hon.

"Åsa Romson säger att man ska stänga ner kärnkraft och Stefan Löfven att man inte ska göra det."

Hon tycker ändå att hon kan se spår av Alliansens energiöverenskommelse i vad som presenterats. Även Alliansen jobbar med skärpta säkerhetskrav, avfallsavgifter och att inte tillåta subventioner till kärnkraften.

"Det har inneburit att vi har ett energisystem där det förnybara växer så det knakar", säger Lööf.

"Jag vill gärna ha blocköverskridande energisamtal. Sverige behöver ha långsiktiga spelregler. Men innan Allianspartierna sätter sig vid bordet behöver de rödgröna lägga alla korten på bordet och ge klara gemensamma besked."

Även KD-ledaren Göran Hägglunds presschef Johan Ingerö anser att Socialdemokraterna och Miljöpartiet ger motstridiga besked om uppgörelsen.

Kristdemokraterna kräver att S och MP först kommer överens om en gemensam linje innan de kan sätta sig i blocköverskridande samtal.

”Det funkar inte att ha den typen av förhandlingar där Socialdemokraterna är en part och Miljöpartiet är en part. Ett grundkrav är att regeringen har en politisk linje och inte två”, säger han.

Tyck till