Hoppa till innehållet

Annons

USA-börser: Två bolag drar iväg

Efter att ha öppnat på plus föll de amerikanska indexen tillbaka till nivåer strax under nollstrecket på torsdagen, som markerar startskottet för den amerikanska rapportsäsongen med aluminiumbolaget Alcoas kvartalssiffror efter börsstängning.

På makronivå visade statistik innan öppning på ett sjunkande antal sökande av arbetslöshetsunderstöd under förra veckan. Detaljhandelsaktien Macy's hörde till vinnarna på bolagsfronten.

Storbolagsindexet target="_self">Dow Jones Industrial Average noterades vid klockan 16.45 ned 0,2 procent till 16.426, medan det bredare S&P 500 tappade 0,1 procent till 1.836. Nasdaq Composite noterades samtidigt 0,2 procent lägre till noteringen 4.156.

Omsättningen uppgick till 170 miljoner aktier på New York-börsen och knappt 650 miljoner aktier på Nasdaq. Sektorsvis inom S&P 500 var telekom- och teknologiaktier överlag lägst i kurslistorna.

Bland enskilda bolag stack detaljhandelskedjan Macy's ut i nyhetsflödet, med en ny vinstprognos för räkenskapsåret som löper till januari 2015 och besked om personalneddragningar och andra kostnadsbesparande åtgärder som ska minska utgifterna med dryga 100 miljoner dollar per år.

Prognosen, som vägleder för en årsvinst i intervallet 4:40-4:50 dollar per aktie, överträffade analytikernas förhandstips på 4:36 dollar per aktie, och Macy's-aktien handlades upp nära 8 procent i den inledande handeln.

Inom sektorn rekylerade också J.C. Penneys aktie uppåt, med dryga 5 procent, efter ett kursfall på kring 10 procent under onsdagens handel. Att bolaget i sin månatliga försäljningsrapport valde att inte lämna några specifika siffror - något man gjort under alla månader sedan september - fick då investerarna att dra öronen åt sig. Reaktionen var emellertid alltför häftig, menade analyshuset Piper Jaffray i en kommentar på torsdagen, som följaktligen höjde sin rekommendation för aktien till köp, från tidigare behåll.

I statistikväg visade data på torsdagen att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk något mer än väntat under årets första vecka, jämfört med veckan innan. Siffran kom efter att undersökningsföretaget ADP:s jobbrapport för den privata sektorn under gårdagen visat på en större sysselsättningsökning under november än marknaden förmodat. På fredagen väntas det officiella beskedet från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet.

"Vi får en serie datapunkter som indikerar att ekonomin fortsätter att samla styrka. Det är en långsam förbättring, men en förbättring icke desto mindre. Jag är optimistisk kring att bolagsresultaten framöver kommer att ha stärkts, och än viktigare, att vägledningen för 2014 kommer att förbättras", sade Dan Veru, chefsstrateg vid Palisade Capital Management, till Bloomberg News.

Efter stängning på torsdagen inleder Alcoa i sedvanlig ordning den amerikanska rapportperioden, och aluminiumjätten väntas då redovisa en oförändrad vinst för det fjärde kvartalet, jämfört med motsvarade period i fjol, och en något lägre försäljning. Aktien handlades ned 2,4 procent i inledningen inför rapporten.

På obligationsmarknaden noterades räntan på den amerikanska tioåringen ned 1 punkt till 2,98 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera