ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Filippa Reinfeldt skyller personalbrist på barnmorskor

  • Filippa Reinfeldt. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Snart öppnar BB Sophia som har dammsugit marknaden på barnmorskor. Nu kritiseras hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) för dålig planering.
Bristen på barnmorskor riskerar att bli akut innan den nya kliniken öppnar.

Filippa Reinfeldt (M) är stolt över att äntligen kunna ge ett positivt besked till BB Sophia, som inledningsvis hade siktat på att öppna före årsskiftet.

Men det socialdemokratiska oppositionslandstingsrådet Helene Hellmark Knutsson kritiserar den borgerliga majoriteten i landstinget för bristande planering.

”Vi är positiva till BB Sophia. Men problemet är att majoriteten inte har haft en kompetensförsörjningsplan. Man får inte fler barnmorskor i länet bara för att en ny förlossningsklinik öppnar”, säger hon.

BB Sophia har rekryterat drygt 80 barnmorskor, de flesta från BB Stockholm och Danderyds sjukhus. BB Stockholm blev av med hälften av sin personal och 27 av Danderyds sjukhus totalt 90 barnmorskor har gått till BB Sophia.

”BB Sophias öppnande har lett till barnmorskebrist på andra förlossningsverksamheter. Någonstans blir det självklart ett hål”, säger Ingela Wiklund, tillförordnad vd på BB Stockholm och ordförande i Barnmorskeförbundet.

”Man hade kunnat undvika den här situationen eftersom problemet var enkelt att förutse. Ansvaret ligger ytterst hos politikerna”, säger Ingela Wiklund.

Filippa Reinfeldt håller inte med.

”Tyvärr hör barnmorskorna till de yrkesgrupper som arbetar mest deltid. Det skulle självklart vara bra om fler valde att gå upp lite i arbetstid. Sedan ska man komma ihåg att det inte är landstinget som har hand om utbildningarna”, säger hon.

Detta är en kortare version av en text från dagens utgåva av Dagens industri. Hela artikeln finns tillgänglig i papperstidningen.

Tyck till