Hoppa till innehållet

Annons

Oljan fortsätter upp

Råoljepriserna har stigit marginellt under onsdagens handel, efter att ha klättrat något även under gårdagen. Bidragande till priserna var fortsatt oro i Nordafrika och lagerrapporten från branschorganisationen API som visade kraftigt sjunkande råoljelager men även stigande produktlager.

"Trots fortsatt stark råoljeproduktion i USA med anledning av boomen inom skifferolja och gas, visar de fortsatta fallen i lagernivåerna stark efterfrågan på råvaran", kommenterade Tan Chee Tat, analytiker på Phillip Futures.

Den senaste uppgången i oljepriserna kommer även som en rekyl efter flera handelsdagar i rad med sjunkande priser. Marknaden oroar sig kring utbudet från Libyen och Irak, där det varit ökade oroligheter.

USA:s lager av råolja minskade med 7,3 miljoner fat under förra veckan, jämfört med veckan innan, enligt API. Lagren av bensin ökade med 5,6 miljoner fat, medan lagren av destillerad olja ökade med 5,2 miljoner fat.

Inför den officiella oljelagerstatistiken som presenteras klockan 16.30 förväntas råoljelagren ha minskat med 0,6 miljoner fat, lagren av bensin bedöms ha ökat med 2,0 miljoner fat och lagren av destillerad olja bedöms har ökat 1,5 miljoner fat. Raffinaderierna förväntas har gått på 92,6 procents kapacitetsutnyttjande, jämfört med 92,4 procent veckan innan, enligt Dow Jones Newswires enkät.

Energy Information Administration, EIA, sänkte i går sin prognos för oljepriset i USA under 2014 och spår samtidigt lägre priser för Brentoljan framöver. EIA spår att priset på WTI-oljan, hamnar på 93 dollar per fat i genomsnitt under 2014, jämfört med den tidigare prognosen på 95 dollar per fat. EIA tror därefter att WTI-oljan kommer att handlas för 90 dollar per fat under 2015.

Närmast på dagens makroekonomiska agenda står ADP:s sysselsättningsrapport avseende USA klockan 14.15 samt Federal Reserves senaste mötesprotokoll vid 20-tiden.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera