1515

Börsen: Stark dag för Ericsson<br />

Stockholmsbörsens sjönk marginellt under onsdagen efter en klen avslutning. Bland Europabörserna var bilden till viss del splittrad. Ericsson bokfördes dock högt upp på pluskontot efter köpråd.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade ned 0,1 procent till 1.325. Omsättningen nådde cirka 14 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Från andra sidan Atlanten var sysselsättningen för december klart starkare än väntat.

På Europakartan hamnade tysk industriorder bland plusargumenten då den överträffade förväntningarna. Även euroområdets detaljhandelsförsäljning visade sig med eftertryck från den ljusa sidan.

Svenskt makrofokus hamnade på Riksbankens räntemötesprotokoll efter mötet i december, då räntan sänktes. Marknadsreaktionen på ett protokoll där en lägre inflation än förväntat stod i fokus jämte relativt ljusa tillväxtutsikter blev en svagare krona och något lägre räntor.

Bland enskilda aktier utmärkte sig telekombolaget Ericsson som steg 1,8 procent, efter en rekommendationshöjning från ABG. Banken anser att Ericssons intäktsutsikter på kort sikt är tilltalande mot bakgrund av kinesiska 4g-investeringar och brittiska Vodafones investeringsplaner.

Verkstadsbolaget Sandvik klättrade 1,4 procent efter tisdagseftermiddagens amerikanska miljardförvärv. Analytikerkommentarer var överlag positiva till Sandviks, om än något överraskande, företagsköp.

JP Morgan föredrar Nordea bland svenska storbanker tack vare förbättrade vinstmöjligheter. Vidare anses Nordea relativt billigare än exempelvis Swedbank och Handelsbanken. Nordea steg 1 procent medan Swedbank och Handelsbanken steg något. SEB backade dock 0,7 procent.

Teleoperatören Tele2, som haft en motig tid sedan frekvensbakslaget i Norge för en månad sedan, steg 0,7 procent. Berenberg har höjt sin rekommendation för teleoperatörsaktien till köp, och spår efter besvikelser i Holland och just Norge att bolaget lär vara omstrukturerat inom ett år.

På minusplats parkerade återigen Swedish Match, ned 1,1 procent, efter tisdagens rekommendationssänkning från Citigroup. H&M, SCA, Teliasonera liksom Volvo hämmade alla den allmänna stämningen.

Inom oljesektorn tappade Lundin Petroleum 1 procent efter att ha aviserat årets investeringsplan. Vidare har Deutsche Bank inlett bevakning med behåll. Dock anses Lundin Petroleum enligt banken erbjuda en långsiktig tillväxt, även om 2014 ser ut att bli ett mellanår.

Oljeprospekteringsbolaget Africa Oil klättrade 2,6 procent. Deutsche Bank har inlett bevakning med köp och aktien anses vara en av de intressantaste inom sektorn.

Även Tethys Oil steg, upp nästan 2 procent. Remium gillar oljebolaget och skruvade upp riktkursen betänkligt.

Rezidor steg närmare 10 procent. Hotellbolaget har meddelat positiva effekter av omstrukturerade hyresavtal.

Nederman sjönk något trots en amerikansk stororder och teknikkonsultbolaget Sweco backade 3 procent efter en rekommendationssänkning från Nordea.

Etrion var upp nästan 19 procent efter tisdagens nyheter om planer på att bygga solkraftsanläggningar i Japan.


Innehåll från Nordic Climate GroupAnnons

Nordic Climate Group siktar mot en mer hållbar framtid: ”Fått med oss de starkaste relevanta bolagen i Sverige”

När samhället blivit allt mer medvetet och mån om hållbarhetsfrågan har efterfrågan på energieffektiva tekniska lösningar och kylinstallationer ökat. Ett resultat av detta är det nystartade Nordic Climate Group – som med 500 anställda och 32 företag samlat många av landets bästa kylföretag för att tillsammans utveckla och leverera ny hållbar teknik.

Under våren 2021 skapades Nordic Climate Group av lokala kylentreprenörer i hela landet. Gemensamt för alla involverade företag är deras ständiga strävan att arbeta så hållbart som möjligt inom kylinstallationer inklusive energieffektivisering och värmeåtervinning. Målgrupperna är primärt livsmedelsbutiker, industrin och fastigheter.

– Att presentera hållbara lösningar som en investering för kunden och samtidigt veta att de gör minimalt klimatavtryck är oslagbart, säger Robert Dahlman, vd på Dahlmans Kylteknik, ett av lokala företagen representerade i Nordic Climate Group. 

Under de senaste åren har en omställning från f-gaser som köldmedium till naturliga köldmedier haft stor betydelse. För kunderna innebär det att valet av leverantör är viktigt för att installationen ska vara framtidssäkrad. Inom Nordic Climate Group finns egen utbildningsverksamhet för att säkerställa att teknikerna har kunskapen om hållbara lösningar.  Att försöka hitta den absolut bästa lösningen för varje enskild kund är en riktig drivkraft i vardagen. För alla kunder funkar det inte att installera hållbara köldmedium precis just nu, men tekniken och kunskapen finns, så när möjligheten finns erbjuder vi  lösningar som tar hänsyn till klimatet. 

Robert Dahlman fortsätter med att berätta att de varje dag märker att de gör verklig skillnad. Att vara ett alternativ som gör gott för miljön är något som annars lätt tenderar att bli en klyscha, men i Nordic Climate Groups fall är det verklighet.

– Det är vardag för våra kyltekniker och vår organisation att jobba hållbart hela tiden. Det är inspirerande. Med vår nya teknik kan vi med en rimlig investering göra en stor positiv påverkan på klimatet.

Återanvänder koldioxid 

De företag som Nordic Climate Group attraherat och som ingår i gruppen är intresserade av utveckling och ny teknik. Bland annat är det bolag som jobbar med naturliga köldmedier, exempelvis ammoniak, koldioxid och propan, vars påverkan på planeten är lika med noll och där det inte är någon kemisk process inblandad. Det som faktiskt används i kylprodukterna är återanvänt koldioxid, förklarar Robert Dahlman.

Han berättar också att hållbarhet inte enbart i det stora hela är en fråga om klimatet.

– Det handlar även om hur vi jobbar med hållbarhet gentemot våra anställda i form av vidareutbildning, kompetensförsörjning och att göra hållbara affärer mot våra kunder, säger han och fortsätter:

– Vi vill vara proaktiva när det gäller hållbar kylteknik och använda oss av gröna köldmedel. De senaste åren har vi sett ett tydligt skifte i engagemang och efterfrågan inom hållbar utveckling. Vi är oerhört glada att våra medarbetare och kunder uppmärksammat att vi försöker bidra till att minska de klimatavtryck vi kan påverkan. 

Lockar yngre till branschen

Att hållbarheten är ett ämne som är rejält på tapeten visar sig inte minst i form av de yngre personer som Robert Dahlman menar söker sig till branschen. Ett mycket glädjande faktum, berättar han.

– Vi ser det även från vårt företag i Uddevalla. Vi får fler spontanansökningar från folk i lägre ålder, just för att det är så intresserade av att vi jobbar så hårt med vår vision. En förbättrad miljö är viktigt för den yngre generationen – avsevärt viktigare än vad vi någonsin skulle kunna tro.

– I dagens läge anses en kyltekniker i princip vara en miljöhjälte. Vi tar bort extremt mycket påverkan på vår växthuspåverkan.

Läs mer om Nordic Climate Group här

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordic Climate Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?