1515

Råvaror: Oljan stiger och guldet tappar<br />

Oljepriserna rörde sig högre under tisdagen, medan ädelmetallerna utvecklades i motsatt riktning. Basmetallmarknaden präglades av små rörelser, med noteringar i stort kring oförändrade nivåer.

Vid klockan 18.20 hade priset på WTI-oljan stigit med 0:57 dollar till 94 dollar per fat, medan Brent var 0:70 dollar högre till 107:43 dollar per fat.

WTI-oljan, som sjönk under måndagen, tog stöd i det kalla amerikanska vädret tillsammans med förväntningar om att tisdagskvällens inofficiella statistik från American Petroleum Institute kommer att visa på sjunkande oljelager.

"Vi fortsätter att se tecken på en generell återhämtning av ekonomin. När det blir kallt ökar efterfrågan på energi. Det finns ett antal faktorer som ger stöd åt råoljeefterfrågan", sade Bill O'Grady, marknadsstrateg vid Confluence Investment Management, till Bloomberg News.

Bland basmetallerna var kopparns tremånaderstermin upp 22 dollar till 7.347 dollar per ton. Zink och aluminium steg samtidigt 7 respektive 1 dollar.

"Lägre lager har gett stöd till kopparn, medan oro över Kinas skuggbanker har pressat priserna", sade Chae Un Soo, metalltrader vid Korea Exchange Bank Futures till Bloomberg News.

Enligt tre källor med insyn har Kina infört nya kontrollmekanismer av skuggbankerna, vilket investerare har tolkat som oro över att sådana transaktioner kan hota den finansiella stabiliteten i Asiens största ekonomi, enligt Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden handlades både guldet och silvret lägre för andra dagen i rad. Guldet sjönk 9 dollar till 1.229 dollar per uns medan silvret tappade 0:40 dollar till 19:78 dollar per uns.

"Investerare vill veta hur seriösa Federal Reserve är med nedtrappningen, och i morgon kommer ytterligare detaljer. Samtidigt pressas guldpriset av den starka dollarn", sade Bart Melek vid TD Securities till Bloomberg News, och syftar på protokollet från det senaste FOMC-mötet som släpps under onsdagen.


Innehåll från Atle Investment ManagementAnnons

Hållbart investeringsfokus under Atles paraply

Petter Löfqvist och Marcus Björkstén
Petter Löfqvist och Marcus Björkstén

Intresset för hållbara investeringar har fullkomligt exploderat under de senaste åren och trenden ser inte ut att mattas av. Skickliga fondförvaltarna Petter Löfqvist, Humle Fonder, och Marcus Björkstén, Fondita, är några av de som arbetar med hållbara investeringar i fokus, med målsättningen att bidra till den fortsatta utvecklingen.  

Under välrenommerade Atle Investment Management inom Bure Equity, samlas idag fyra fondbolag och en kapitalförvaltare med hållbar inriktning för att investera i aktiva och nischade strategier. Alla dessa bolag arbetar med olika grad av självständighet och kan utnyttja Atles resurser på det sätt som gynnar dem bäst.

– Från att ha varit något som handlade om sopsortering och eventuell klimatkompensation av resor har hållbarhet blivit en strategisk faktor för att kunna stå ut i konkurrensen. Därför är det viktigt att investera i bolag som har bra förutsättningar att antingen redan idag ha produkter och tjänster som är hållbara eller ännu hellre hitta de bolag som har förutsättningar att väsentligt förbättra sig, förklarar Petter Löfqvist, förvaltare på Humle Fonder.

Kan göra skillnad 

Som förvaltare för Humle Småbolagsfond fokuserar Petter främst på senska småbolag med nordiska inslag, där minst 80 procent av kapitalet investeras i den svenska marknaden. Humles filosofi handlar om att identifiera kvalitativa bolag med tydligt hållbarhetsperspektiv, som har förutsättningar att över tid växa snabbare än marknaden som helhet. 

– Det finns inget motsatsförhållande mellan hållbarhet och avkastning. Snarare tvärtom. De bästa bolagen i allt vad gäller marknadsposition, produktutbud, styrning och ledning är de bolag som har bäst förutsättningar att också vara hållbara och skapa vinsttillväxt och därmed också avkastning. Som investerare i den nordiska marknaden med fokus på små och medelstora bolag är det min uppfattning att vi kan göra skillnad genom att vara involverade i bolagen och förhoppningsvis påverka dem i en mer hållbar riktning genom att ställa frågeställningar som vi uppfattar bolagen kan göra bättre hållbarhetsmässigt.

Regleringar ställer högre krav

Han får medhåll från Marcus Björkstén, förvaltare för Fondita Sustainable Europe. Fondens huvudsakliga inriktning är mot europeiska bolag, vars produkter eller tjänster möjliggör något av två olika tematiska fokus inom miljöområdet: att reducera utsläpp eller att nyttja naturresurser på ett effektivare vis.

–  Vi har valt att rikta in oss på två centrala teman där vi bedömer att våra investeringar kan göra skillnad, såväl idag som i framtiden. Klimatsmarta lösningar är en stark megatrend, vilket märks inte minst på att europeiska regleringar ställer allt högre krav på både bolag och investerare. De företag som kan möta upp mot denna utveckling kommer att vara de som klarar sig bäst.  

Investerare kan höja ribban

Där Marcus arbete primärt fokuserar på produkter och tjänster samt vilken direkt skillnad och påverkan de har för klimatet och miljön, alltså miljö- och klimataspekten av ESG, betonar Petters investeringar inom Humle också hållbarhet i form av socialt ansvar, god styrning och god förvaltningssed. 

– Ju mer vi som investare höjer ribban, desto mer måste andra följa efter. Det blir en positiv spiral, där vi som investerare bidrar till att sporra marknaden i en hållbarare riktning. Fondita och Humle vill vara i fronten av den utvecklingen. På så vis kan vi erbjuda våra investerare möjligheten att på ett ansvarsfullt vis kapitalisera på denna tematiska exponering och samtidigt göra skillnad för samhället, avslutar Marcus Björkstén och Petter Löfqvist.

Läs mer om Humle

Läs mer om Fondita 

Läs mer om Atles verksamhet

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atle Investment Management och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?