1515

Räntor och valutor: Räntor ned efter långhelgen<br />

De tyska marknadsräntorna noteras lägre vid öppningen på tisdagen, samtidigt som de svenska räntorna sjunker efter att ha hållit stängt på måndagen.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan noteras vid klockan 9.00 ned 5 punkter till 1,90 procent, med nedgångar både på måndagen och på tisdagsmorgonen, medan den svenska motsvarigheten är ned 3 punkter till 2,47 procent, jämfört med svensk stängningstid på fredagen.

Under morgonen inkom svenskt inköpschefsindex för tjänstesektorn från Silf/Swedbank över förväntningarna. Huvudsiffran steg till 57,7 i december från 57,0 i november, medan analytikerna i SME Direkt enkät räknade med en nedgång till 56,0.

"Sammantaget utgör PMI för december ännu ett tecken på ett starkt momentum i den inhemska ekonomin i linje med vår prognos", skriver Nordea i en kommentar.

Silf/Swedbank konstaterar att tjänstesektorn därmed har befunnits i tillväxtzonen det senaste halvåret, vilket indikerar en stabil utveckling inom sektorn. Att totalindex stiger samtidigt som tre av fyra ingående delindex noteras i tillväxtzonen är tecken på en fortsatt återhämtning inom tjänstesektorn.

Delindex för affärsvolym gav det största positiva bidraget, 1,1 indexenheter, uppgången. Även index för orderingången steg och bidrog med 0,6 indexenheter till uppgången. Delindex för leverantörernas leveranstider och sysselsättningen dämpade uppgången med 0,4 respektive 0,6 indexenheter.

På tisdagen sjönk statspappersräntorna i bland annat Tyskland och USA efter att statistik visat en klart svagare än väntad utveckling i det amerikanska inköpschefsindexet för tjänstesektorn. ISM:s tjänste-PMI sjönk till 53,0 från 53,9, en försämring som gick i motsatt riktning mot analytikernas förväntningar som pekade mot en uppgång till 54,7.

Index över företagsaktiviteten och nya order sjönk avsevärt, men samtidigt visade sysselsättningsindex en ökning.

Janet Yellen fick klartecken som efterträdare till Ben Bernanke som Fed-chef av den amerikanska senaten under natten till tisdagen.

SEB noterar att segermarginalen för Janet Yellen, 56-26, var historiskt liten, strax under Ben Bernankes då historiskt svaga 70-30.

"Det ska dock nog främst ses som en republikansk protest mot Obama och Feds lätta penningpolitik i allmänhet snarare än tvivel på Yellen, som även fick stöd av 11 republikanska senatorer", skriver SEB.

På valutamarknaden har euron stärkts något till 1:361 jämfört med dollarn, jämfört med den svenska stängningen på fredagen. Mot yenen är dollarn i stort sett oförändrad på 104:40.

"Jag tror vi kommer att handla yen till 103:50 till 105:00 den här veckan. Det finns fortfarande stoppar under 103:80 yen som jag tror kommer att tas ut så fort köpandet framöver infrias", sade Jeffrey Halley, valutahandlare vid Saxo Capital Markets till Reuters.

Kronan stärktes initialt efter tjänste-PMI, men tappade den största delen av förstärkningen relativt snabbt. Kronan är oförändrad till 6:51 mot dollarn jämfört med fredags, medan den har försvagats 2 öre till 8:87 mot euron.

Internationellt kommer på tisdagen tysk arbetslöshet i december och euroområdets snabb-KPI för samma månad. Enligt Bloomberg News enkät väntas KPI-inflationen ha bromsat in till 0,8 procent.

På eftermiddagens USA-agenda står handelsbalans, där underskottet spås ha krympt något, till 40,0 miljarder dollar i november från 40,6 miljarder dollar i oktober.

tisdag kl 9.00 (fredag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 6:5120 (6:5081) Statsobl 2y 1,05 (1,07)

EUR/SEK 8:8692 (8:8539) Statsobl 10y 2,47 (2,50)

EUR/USD 1:3620 (1:3604) Räntegap/ty 57 (55)

US obl 10y 2,95 (3,00) Tysk obl 10y 1,90 (1,95)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?