ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönika: Positiva signaler från fastighetsbolaget

Denna veckas krönika bjuder på upprepade signaler i två bolag och insiderköp i ett fastighetsbolag.

Hur blir börsåret 2014? Vi är många som ställer oss just den frågan några dagar in på det nya året. Jag spenderade några timmar under julledigheten med att se över mitt PPM-sparande och satte ett mål för året. Resultatet blev ett par fondbyten från fonder på mogna marknader till tillväxtmarknader. Kanske har även du utnyttjat mellandagarna till att fundera över hur denna börsens vita canvas ser ut om ett år?

I början av ett nytt år fylls mediala spaltmeter med experternas syn på det kommande börsåret. Är du en av de som kastar sig över dessa analyser med hull och hår? Strunta i det och gör istället först din alldeles egen analys. Om du inte låter dina egna val styra dina placeringar kan du lika gärna överlåta till någon annan att göra dem.

Och att göra sin egen analys behöver inte vara så svårt. En bra start är att fundera över hur börsen kommer gå under året – det styr ju om du ska äga aktier överhuvudtaget. Därefter kan du titta på de eventuella aktier du äger och se hur insiders agerar i dessa bolag. Om de säljer kanske du ska minska ditt innehav eller rentav sälja hela innehavet eller om de är på köpsidan kanske du rentav ska öka.

Insiderhandeln som har rapporterats under de första dagarna på detta år bjuder på intressant information som du kan ta med dig när du gör din analys.

Insiderköp och dito försäljningar har en tendens att inte dyka upp ensamma – lite som svampar i skogen. I friformsföretaget Arcam, som var en av börsens verkliga raketer förra året, halverade vd Magnus René den 17 december sitt innehav. Nu säljer ytterligare två personer i ledningen aktier. Chefen för service och eftermarknad, Maria Krebs, sålde 2.781 aktier den 27 december vilket utgör omkring hälften av hennes tidigare innehav och styrelseledamoten Henrik Hedlund sålde 10.000 aktier den 2 januari. Hedlunds försäljning utgör drygt 13 procent av hans tidigare innehav. Samtidiga försäljningar från personer i ledningen är oftast ett dåligt tecken.

I fastighetsbolaget Balder köpte styrelseledamoten Anders Wennergren den 23 december 7.500 aktier via sitt bolag Bassholmen. Affären var på cirka 500.000 kronor eller en ökning av innehavet på 3 procent. Det intressanta med köpet är att senast Wennergren på allvar köpte i Balder-aktien var 2010 och 2011. Den som hängde på då ångrar sig nog inte i dag med tanke på den flerfaldigade kursen sedan dess. Insidersentimentet i bolaget i övrigt är positivt.

Apropå upprepade insidersignaler så har Mats Qviberg via Öresund fortsatt köpa i investmentbolaget Svolder. De senaste köpen på totalt 34.262 aktier skedde 19-20 december och sedan i mitten av september har Öresund ökat innehavet med 26 procent. Under samma period har Svolder-aktien stigit med 11 procent mot 5 procent för börsen.

Insiderhandel intresserar många och jag får ofta frågor om vilka mönster i insiderhandeln som är bäst att följa. Bra exempel på bolag att investera i finner du när flera i ledningen köper samtidigt, gärna när de ökar rejält och köper vid flera tillfällen - helst på stigande kursnivåer.

När du ser över din portfölj så titta gärna i Finansinspektionens så kallade insynsregister hur insiders i just dina innehav har agerat. Om du låter dig påverkas av deras agerande så hamnar du i samma båt som de som driver bolaget och sämre placeringar kan du göra.

 Min slutrekommendation till dig nu i början av året är: Sätt ett mål med ditt sparande, för om du inte sätter ett mål, hur ska du då veta när du har nått det?

Ekonomidoktorn Erik Lidén driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till