ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönikan: Haka på Buffett

Att följa insiders kan vara lönsamt oavsett marknad. Dagens krönika tipsar om att även svenskar kan ta rygg på ett av investerarlegendaren Warren Buffetts klipp.

Insiders är inte bara bra som indikatorer för kursutvecklingen i enskilda aktier men även för hela aktiemarknader. Därför tänkte jag i veckans krönika göra en utblick mot övriga världen, se på vilka marknader insiderhandeln är het och var den är iskall som vinterblåsten.

Insideraktiviteten här hemma är fortsatt mycket låg och ytterst få affärer har gjorts den senaste veckan. I investmentbolaget Svolder har dock Mats Qviberg och Öresund fortsatt att öka. Den 21-24 januari köpte Öresund 11.859 aktier. Sedan 1 oktober 2013 har Öresund ökat innehavet med 29 procent och fått en kursuppgång på 13 procent på köpet vilket är bättre än Stockholmsbörsens 4 procent.

Det tål att upprepas: insiders som ökar till högre kursnivåer är ett mycket positivt tecken.

Ett trettiotal börsbolag har hittills hunnit rapportera under den rapportperiod vi nu är mitt inne i. Att analysera insiderhandeln efter rapporten släppts och handelsförbudet hävts för insiders är extra intressant.

I klädkedjan Kapp-Ahl med rapport den 14 januari har inköpschefen Mari Svensson sålt 20.000 aktier den 21 januari vilket utgjorde 10 procent av hennes ägande vid tidpunkten. Rapporten var något sämre än analytikernas förväntningar och kursen sjönk först marginellt, men steg sedan under efterföljande dagar. Insiderförsäljningar är aldrig positiva, men eftersom andra insiders sitter still i båten så ser jag inte detta som en negativ signal för aktien.

Jag har tidigare berör det negativa insidersentiment som just nu råder på Stockholmsbörsen. Ett negativt sentiment är en tidig signal på en kommande och ihållande börsnedgång. Men det är inte bara i Sverige som insiders är oroväckande negativa – även i USA är insiders just nu rejält negativa.

Den senaste toppen på insidersentimentet i USA nåddes under 2011 då andelen köp uppgick till 18 procent. Sedan dess är trenden negativ med 14 procent 2012 och 10 procent 2013. Precis som i Sverige har året börjat deppigt och bara 8 procent av all insiderhandel bland amerikanska insiders är hittills köp. Det ska sägas att andelen köp bland amerikanska insiders naturligt är mycket lägre än i Sverige på grund av incitamentsprogram som ger tilldelning av aktier.

Följden blir att fler aktier säljs än som köps. Agerandet från amerikanska insiders stöds också av ordentligt stigande värderingar den senaste tiden. I dag värderas de amerikanska börserna till 8 procent högre än snittvärderingen under de senaste 10 åren.

Det jag tycker är mest intressant när jag analyserar insidertemperaturen på olika marknader är att de ”kalla” marknaderna är mogna marknader där värderingarna stigit rejält de senaste åren. Förutom Sverige och USA gäller min varning även Tyskland och Schweiz.

Bland marknader med betydligt hetare insiders hittar vi i stället ett par tillväxtländer där värderingarna inte riktigt hängt med övriga världen: Indien, Malaysia, Turkiet och Sydkorea. Nu kanske någon höjer på ögonbrynen och tänker att Turkiet just nu är oroligt med en politisk oro som påverkar värderingen av den turkiska valutan. Så är det naturligtvis, men insiders agerande speglar däremot att dagens värderingar på längre sikt är på tok för låga. Och det är när det är som oroligast som de långsiktigt bästa placeringarna görs.

Det är viktigt att hålla isär de signaler som insiders sänder i det enskilda bolaget och sådana som de sänder aggregerat för en hel marknad. Det finns nämligen oftast köpvärda aktier oavsett börsklimat.

Ett sådant är det amerikanska hälsovårdsföretaget Davita Healthcare Partners som har en verksamhet omfattande bland annat njurtransplantationer och dialystjänster. Insiderköpen tog rejält fart från och med juli förra året. Även om den senaste insiderhandeln i aktien är försäljningar så är de småaffärer i relation till de köp som gjordes under hösten av ingen mindre än Warren Buffett och hans Berkshire Hathaway.

Från 2 juli 2013 har Berkshire köpt aktier för sammanlagt 366 miljoner dollar på kursnivåer i spannet 53-60 dollar. Berkshire har dubblat sitt innehav i aktien under de senaste 16 månaderna och de första aktierna köpte man hösten 2011 på 35 dollar. Aktien, som exempelvis kan köpas via svenska nätmäklare, handlas idag till kursen 64,91 dollar.

Ekonomidoktorn Erik Lidén driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till