1515

Råvaror: Guldet fortsätter att klättra

Priskurvorna på råvarumarknaderna pekar åt olika håll på fredagshandeln. Basmetallerna noterar nedgångar över hela linjen, medan ädelmetallerna utökar torsdagens uppgångar.

WTI-oljan har vid klockan 11.45 handlats ned 0,03 dollar till 95,41 dollar per fat medan priset på Brentolja har stigit 0,29 dollar till 108,07 dollar per fat.

Under fredagseftermiddagen publicerar det amerikanska energidepartementet statistik över de amerikanska oljelagren. Råoljelagren spås ha minskat med 2,3 miljoner fat, medan bensin- och destillatlagren bedöms ha stigit med 1,6 respektive 0,5 miljoner fat. Raffinaderiernas kapacitetsutnyttjande spås samtidigt ha ökat med 0,16 procentenheter.

Vidare förväntas en snöstorm dra in längs USA:s östra kust, som bedöms dra in över natten till fredagen, skapa omfattande problem i området vilket kan leda till en dämpad efterfrågan på olja. Starka vindar och drivbildning kommer att göra reseförhållanden "extremt farliga", enligt vädertjänsten.

Oljepriset sjönk kraftigt på torsdagen, bland annat efter uppgifter om att demonstranter vid oljefältet Al Sharara i Libyen, med en produktionskapacitet på 300.000 fat per dag, har beslutat att stoppa protesterna under två veckor. Det öppnar för att produktionen återupptas efter ett tre månader långt stopp.

Men även om produktionen vid fältet kan tas i bruk håller fyra av landets sex stora hamnar stängt, och produktionen i Libyen föll till 210.000 fat per dag i november, vilket var den lägsta nivån sedan 2011.

"I Libyen har vi sett en del förhoppningar blivit krossade under de senaste par månaderna. Det är lite som Jerry Maguire säger: 'Show me the money'. Med andra ord kommer de här senaste nyheterna sprida sig till det viktiga öst, som fortfarande är blockerat", sade Ole Hansen, chefstrateg för råvaror vid Saxo Bank till Bloomberg News.

Torsdagens nedgång förstärktes samtidigt av en klart starkare dollar mot övriga världsvalutor med undantag från yenen. På fredagen har dollarindex dock försvagats något.

I Sydsudan har samtidigt USA beslutat att inleda en evakuering av delar av sin personal i spåren av oroligheterna.

Bland ädelmetallerna fortsätter guldet gårdagens prisuppgång med en ökning om 9 dollar till 1.233 dollar per uns, medan silvret stiger 0,23 dollar till 20,25 dollar per uns.

"Guld är en del av det asiatiska tankesättet att det är ett sätt att lagra sin förmögenhet. Givet den extremt starka efterfrågan från Asien borde det ge en del uppåttryck för guldet på lång sikt. Alla kommer att titta på Feds tapering, och beroende på hur Fed genomför det, kommer det att få en dramatisk påverkan på guldpriset under loppet av 2014", sade Ed Moy, chefstrateg vid Morgan Gold, till Bloomberg News.

"Det kommer att finnas en hel del osäkerhet, en hel del volatilitet i guldpriset", fortsatte han.

På basmetallmarknaden noteras koppar ned 53 dollar till 7.340 dollar per ton medan zink sjunker 25 dollar.

Statistik från Kina visade under morgonen att landets inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk tillbaka till 54,6 i december, från 56,0 i november.

"En del av de senaste kinesiska ekonomiska indikatorerna försvagade marknadssentimentet och efterfrågeutsikterna. Priserna står inför motstånd vid 7.450 dollar efter rallyt förra månaden", sade Lian Zheng, analytiker vid Hinhu Futures till Bloomberg News.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?