1515

Råvaror: Olja och guld backar

Priserna på råvaror visar blandade rörelser på onsdagen. Oljan sjunker efter relativt kraftiga uppgångar på tisdagen, medan basmetallerna stiger något.

Vid klockan 11.20 handlas WTI-oljan 0,58 dollar lägre på 96,83 dollar per fat, samtidigt som Brent-oljan är ned 0,43 dollar till 106,98 dollar per fat.

"Marknadsaktörer väntar alla på de två viktiga händelserna för dagen; USA:s oljelager och uttalandet från Fed. Givet de fortsatt kalla temperaturerna, bör en uppgång i råolje- och bensinlager väntas. Fed-uttalandet kommer sannolikt vara en icke-händelse", sade Michael Poulsen, analytiker på Global Risk Management till Bloomberg News.

Den officiella amerikanska lagerdatan, som publiceras i eftermiddag, föregicks av den inofficiella statistiken från American Petroleum Institiute på tisdagskvällen. Den visade att råoljelagren steg med 4,8 miljoner fat förra veckan, samtidigt som bensinlagren steg med 0,4 miljoner och lagren av destillat sjönk 1,8 miljoner.

Inför den officiella statistiken väntas råoljelagren ha stigit med 2,6 miljoner. Bland produkterna väntas bensinlagren ha stigit 1,4 miljoner medan destillatlagren spås ha sjunkit 2,1 miljoner.

På tisdagen steg oljorna rejält, med WTI i spetsen efter en uppgång om 2 procent.

"Tillsammans med fortsatt kalla vädret i USA, förklaras uppgången i WTI-priset delvis av förväntningar om att den nyöppnade södra sektionen av oljeledningen Keystone XL kommer att resultera i minskade råoljelager i Cushing (leveransplats för WTI)", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

I Irak sade landets vice energiminister, Hussain al Shahristani, att det sannolikt kommer att inledas diskussioner kring Opecs produktion när Irak når sitt mål om en produktionskapacitet på 4,1 miljoner fat per dag 2014.

På valutamarknaden är dollarn i stort sett oförändrad med dollarindex på 80,56. Tillväxtmarknadernas valutor stärktes betydligt efter att Turkiets centralbank agerat kraftfullt med räntehöjningar, men uppgången har gröpts ur under förmiddagen.

På makroagendan står Federal Reserves FOMC-besked i fokus. Den ledande uppfattningen bland ekonomer inför policybeslutet klockan 20.00 svensk tid är att de, som vid decembermötet, beslutar att minska takten av månatliga tillgångsköp med 10 miljarder dollar, till 65 miljarder dollar.

Kopparns tremånaderstermin har stigit 36 dollar till 7.176 dollar per ton. Zink och aluminium är också något högre.

"Det är en mindre återhämtning (i kopparpriset) inför Feds uttalande. Marknaden har stöttats av lägre LME-lager och oro över att utbudet kommer att stramas åt", sade Hiroyuki Kikukawa vid Nihon Unicom till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden har guldet sjunkit 2 dollar till knappt 1.255 dollar per uns, samtidigt som silvret är upp 0,05 dollar till 19,63.

"Guldet står inför press från investerares förväntningar om att Fed kan komma att annonsera en ytterligare omgång med tapering av tillgångsköpsprogrammet", sade James Steel, analytiker på HSBC Securities till Bloomberg News.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?