1515

Räntor och valutor: <br />Kriskurerna bet inte<br />

Tillväxtländernas valutor stärktes först kraftigt under natten mot onsdagen sedan Turkiets centralbank höjt sina styrräntor klart mer än väntat. Men rörelsen blev kortvarig och redan under förmiddagen började valutorna gröpas ur då oron över svagheter i tillväxtländernas ekonomier återvände.

En oväntad räntehöjning från Sydafrikas centralbank på eftermiddagen gav ingen bestående marknadspåverkan.

Europaräntorna, som inledningsvis steg på onsdagen, vände gradvis nedåt medan räntespreadarna återigen vidgades något.

Turkiets centralbank höjde reporäntan till 10,0 procent (4,50), utlåningsräntan till 12,0 procent och inlåningsräntan till 8,0 procent. Åtgärden var mer kraftfull än analytiker väntat sig.

Centralbanken konstaterade att den senaste tidens inhemska och externa utveckling har en allvarlig effekt på riskuppfattningen, vilket leder till en kraftig försvagning i den turkiska liran och en markerad ökning i riskpremierna.

Den strama hållningen kommer att finnas kvar tills det finns en betydande förbättring i inflationsutsikterna.

Den turkiska liran stärktes initialt med cirka 4 procent, men förstärkningen gröptes ur under dagens lopp.

Danske Bank noterade att centralbankens åtgärd sannolikt kommer ha rätt negativa inverkningar på den turkiska ekonomin och att tillväxten sannolikt dämpas ytterligare.

De var också tveksamma till om centralbanken lyckas behålla de åtstramande förhållandena om ekonomin försämras.

Även andra EM-valutor, som indiska rupier, sydafrikanska rand och indonesiska rupiah, gynnades initialt, men tappade under dagen också större delen av uppgången.

Sydafrikas centralbank höjde på eftermiddagen oväntat sin styrränta med 50 punkter till 5,50 procent. Enligt centralbankschefen Gill Marcus finns det risker för att inflationen kan komma att överstiga målet under en utdragen period, och centralbankens viktigaste uppgift är att kontrollera priserna.

Samtidigt som tillväxtvalutorna åter försvagades stärktes yenen och schweizerfrancen.

Yenen handlades vid svensk stängning kring 102:2 mot dollarn (102:9), medan euro var relativt stabil kring 1:366 mot dollarn.

Kronans nettorörelser var små under dagen, mot dollarn handlades den kring stabila 6:44 och mot euron tappade den ett halvt öre till 8:81, medan den svenska tioårsräntan sjönk 4 punkter till 2,27 procent.

Svensk statistik på förmiddagen visade att utlåningen till de svenska hushållen steg med 4,9 procent i december, aningen mindre än förväntningarna på +5,0 procent, enligt SME Direkts enkät bland analytiker. Även i november ökade utlåningen med 4,9 procent.

Utlåningen för bostadsändamål uppgick sammanlagt till 2.341 miljarder kronor i slutet av december, en ökning med 5,3 procent jämfört med samma månad föregående år.

Nordeas Andreas Wallström noterade i ett kundbrev att den månatliga tillväxttakten dämpades avsevärt och hushållens krediter ökade endast med 9 miljarder kronor eller 0,3 procent i december jämfört med november.

"Den dämpade tillväxten vid slutet på året är något förvånande. Den rätt höga omsättningen på bostadsmarknaden skulle tyda på en högre kredittillväxt. Men vi väntar oss ändå en fortsatt hög aktivitet på bostadsmarknaden under 2014, vilket i sin tur bör öka efterfrågan på krediter under året", skrev Andreas Wallström.

Han tillade att det underliggande uppåttrycket sannolikt kommer att hållas nere av myndigheterna och att Nordeas prognos för den årliga kredittillväxten därför ligger kring 5,0 procent. Eftersom den nominella inkomsttillväxten antagligen kommer att sjunka något kommer hushållens skuldsättning därför öka svagt, men det är helt i linje med Riksbankens prognos för hushållens skulder, enligt analytikern.

Tidigare på morgonen visade TNS Sifo Prosperas enkät bland marknadsaktörer att inflationsförväntningarna stigit något på ett och fem års sikt. På fem års sikt ligger de nu på 1,9 procent avrundat.

Penningmängden i euroområdet, mätt som M3, ökade med 1,0 procent jämfört med samma månad föregående år. Det var långt under förväntningarna om en ökning med 1,7 procent, enligt Bloomberg News analytikerenkät.

Även det rörliga genomsnittet för tremånadersperioden oktober-december var klart lägre än väntat och de privata krediterna minskade med 2,3 procent i december, efter en lika stor nedgång månaden före.

SEB konstaterade i ett kundbrev att den svaga kredittillväxten fortsätter att vara en stor huvudvärk för ECB.

"Trots rekordlåga styrräntor visar inte kredittillväxten ett enda tecken på förbättring. Både det svaga tillståndet i ekonomin och försvagningen i kreditkanalen förblir ett betydande hinder", skrev SEB.

Amerikanska räntor gynnades av ökad efterfrågan på säkrare tillgångar och tioårsräntan pekade nedåt med 4 punkter till 2,72 procent, inför Fed-beskedet klockan 20.00 efter avslutat FOMC-möte, det sista med Ben Bernanke som chef.

Fed väntas generellt bland analytiker hålla styrräntan oförändrad och fortsätta på den inslagna vägen och minska tillgångsköpen med ytterligare 10 miljarder dollar, till 65 miljarder dollar per månad.

Deutsche Banks USA-analytiker räknar med att Fed ska förtydliga det som för närvarande är dubbla trösklar. De tycker att FOMC-uttalandet i december var "klumpigt" när det gäller beskrivningen av vad ledamöterna behöver se i termer av att strama åt penningpolitiken. Analytikerna är dock hoppfulla om att dagens uttalande kommer att bli tydligare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?