1515

Råvaror: Svajiga rörelser<br />

Priserna på råvaror noterar blandade rörelser på måndagens förmiddagshandel, med WTI och Brent åt olika håll medan koppar noteras något högre.

Vid klockan 11.25 handlas WTI-oljan 0,27 dollar högre till 96,91 dollar per fat. Brent-oljan är samtidigt ned 0,34 dollar ned till 107,54 dollar per fat.

"Osäkerheten kring utvecklingsmarknaderna kommer att minska efterfrågan i de ekonomierna och till och med i USA finns det osäkerhet inför Feds möte. Oljan har inte påverkats så mycket av volatiliteten på andra marknader eftersom det har varit en premie från det dåliga vädret som håller uppe priset, men det bör inte hålla i sig länge", sade Michael Hewson, marknadsanalytiker vid CMC Market till Bloomberg News.

Priset på eldningsolja har nått den högsta nivån på fem månader i spåren av det kalla vädret. I USA väntas temperaturerna ligga cirka 4 grader Celsius under det normala fram till den 2 februari, enligt Commodity Weather Group.

Fyra av de tio kallaste dagarna under 2000-talet inträffade i januari. I början av månaden var temperaturen i Chicago lägre än på Sydpolen.

I Iran har fraktbolaget National Iranian Tanker fått tillåtelse att skeppa olja till en del asiatiska länder när sanktionerna mot landet lättades i början av förra veckan. Fartygen som tillhör bolaget kan nu exportera råolja till Kina, Indien, Turkiet, Japan, Sydkorea och Taiwan.

När sanktionerna lättades blev det återigen möjligt att försäkra leveranserna, vilket har öppnat för att verksamheten kan återupptas.

Nästa månad kommer nya förhandlingar mellan Iran och de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland (P5+1) inledas, med syfte att nå ett mer omfattande avtal.

Samtidigt har utbudsoro börjat uppstå i Nigeria, där rebellgruppen MEND har kommit med nya hot om attacker mot oljefaciliteter. Gruppen planerar en våldsam kampanj för att få bort oljebolagen.

"Vid rätt tid kommer vi att minska den nigerianska oljeproduktionen till noll under 2015 och driva bort alla stjälande oljebolag", sade MEND-talespersonen Jomo Gbomo i ett uttalande.

På valutamarknaden har dollarn försvagats något med dollarindex ned 0,03 till 80,43. Tyska IFO-index över affärssklimatet steg till 110,6 från 109,5 förra månaden, vilket översteg förväntningarna där analytikerna räknade med ett index på 110,0.

Senare i veckan riktas fokus mot bland annat Federal Reserve, som lämnar räntebesked på onsdagen och då väntas fortsätta nedtrappningen av sina månatliga obligationsköp med ytterligare 10 miljarder dollar, till 65 miljarder dollar.

Dessutom kommer det första BNP-estimatet för fjärde kvartalet från USA och Storbritannien, liksom snabb-KPI för januari från euroområdet.

Kopparns tremånaderstermin har stigit 15 dollar till 7.195 dollar per ton, medan zink är 4 dollar upp. Nickel har sjunkit 160 dollar till 14.330 dollar per uns.

Kopparlagren som mäts av London Metal Exchange har fortsatt att sjunka och ligger nu på den lägsta nivån sedan 7 januari 2013. Zinklagren är samtidigt nere på den lägsta nivån sedan mars 2012.

Nickel steg betydligt efter Indonesens beslut för två veckor sedan att förbjuda export av obehandlad nickelmalm, men har sedan toppen på 14.825 dollar per ton den 23 januari sjunkit tillbaka cirka 3 procent efter spekulationer om att landet kan lätta på regleringen.

"Det finns en växande skepticism om Indonesiens förbud mot export av nickelmalm", sade Kazuhiko Saito på Fujitomo till Bloomberg News, och tillade att sentimentet för basmetaller förblir svagt i spåren av oro för att en långsammare tillväxt i Kina och nyårsfirandet senare denna vecka kan bromsa efterfrågan.

De kinesiska marknaderna kommer att ha stängt mellan 31 januari och 6 februari.

Robin Bahr på Societe Generale tror att nickel kan komma att fortsätta ned kommande veckor.

"Vi fortsätter att tro att ett 100-procentigt förbud mot malmexport inte kommer att genomdrivas utan att det kommer att bli vissa lättnader", skrev han i ett marknadsbrev enligt Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden är guldet i stort sett oförändrat till 1.270 dollar per uns, medan silvret är upp något.

"De som oroar sig över tillväxtmarknader vill ha guld och de som är optimistiska kring tillväxtmarknaderna vill inte ha guld. Vi fortsätter att vänta oss prissvängningar inför FOMC-mötet", sade Xue Na, analytiker vid Nanhua Futures till Bloomberg News.

Innehaven i börshandlade guldprodukter sjönk 0,6 procent förra veckan till 1.739 ton, enligtstatistik från Bloomberg.

Noteringar 11.25
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin +0:27 USD 96:91
Brent, första termin -0:34 USD 107:54:00Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +15 USD 7.195
Zink +4 USD 2.024
Aluminium -6 USD 1.756
Nickel -160 USD 14.330
Bly -5 USD 2.162
Tenn -75 USD 21.950Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -0:33 USD 1.269:74
Silver +0:03 USD 0,857639Dollarindex (högre = starkare USD) -0.03 80.43


Innehåll från WorleyAnnons

Worley tillhandahåller hållbara lösningar för energi- och kemikalieindustrins komplexa miljöutmaningar

Foto:vagsund.se

Det pågår just nu en stor omställning inom vår industrisektor mot mer hållbara råvaror, processer och produkter. Där fokus ligger på resursförvaltning och omställning till renare energikällor. Branschen förändras när ny teknik implementeras med målet att minska företagens påverkan på vår miljö.

Som marknadsledande global projektleverantör med teknisk expertis inom energi-, kemikalie- och resurssektorerna är Worley en viktig del i denna omställning. Företaget är specialiserade på teknik och hållbara lösningar kring komplexa process- och miljöutmaningar, både internationellt och här i Norden.

Worley samarbetar för närvarande med flera stora kunder i projekt som till exempel kommer att ge hållbara sätt att återvinna CO2 och återanvända plast för att producera råvaror och förädlade produkter inom raffinaderinäringen och kemisk processindustri.

– Vi har för närvarande ett antal pågående projekt i Sverige och de nordiska länderna som innebär introduktion av nya råvaror när vi går mot en mer cirkulär produktion. Dessa projekt fokuserar också på återanvändning av produkter och införande av förnybar energi för att hjälpa våra kunder att nå sina hållbarhetsmål och netto noll klimatavtryck, säger Helene Altsten, General Manager Sverige.

Worley är exempelvis inblandade i ett stort kraft-till-bränsleprojekt i Örnsköldsvik som kan leverera eMetanol ut på marknaden i stor skala och därmed en potentiell väg till minskade utsläpp inom den marina transportindustrin.

– Komplexa omställningar krävs ofta när industrin måste förändras, speciellt kemi- och raffinaderianläggningar, men det finns många nya och spännande tekniska innovationer för att underlätta detta. Vi har goda förutsättningar att stötta våra kunder genom denna förändring. Vår förmåga att skala upp ny teknik efter kundens behov gör att vi kan gå i spetsen för dessa förändringsaktiviteter, fortsätter Helene Altsten.

Genom att arbeta nära sina kunder i långsiktiga samarbeten kan Worley skala upp och ner projekten efter behov och vilken fas de ligger i. 

– Från förstudier av olika nya tekniker och detaljkonstruktion av nya anläggningar, till stöd för drift och underhåll av de färdiga anläggningarna. Vi tittar på hela livscykeln i en investering för att se till att hitta en rimlig investeringskostnad över tid, säger Stefan Bergström, Green Energy Coordinator.

Som ett komplement till Worleys projektleveranstjänster har företagets kunder också tillgång till Worleys globala konsultverksamhet, Advisian.

– De tillhandahåller rådgivningstjänster inom miljö, teknik och hållbarhet, där även sociala aspekter tas omhand, fortsätter Stefan Bergström.

Med över 48 000 anställda globalt kan Worleys kunder även dra nytta av företagets stora internationellt förvärvade kunskap och utbyggda nätverk.

– Våra kunder drar nytta av vårt omfattande kunskapsutbyte och integrerade samarbete, som ger smartare helhetslösningar. Vi investerar och expanderar nu i Norden, samtidigt som vi stärker vår lokala närvaro här på västkusten genom vårt nya huvudkontor i Kungälv, avslutar Helene Altsten.

Om Worley

Worley levererar mer än konsulttjänster, teknik, upphandling och konstruktion: vi levererar en mer hållbar värld. Varje dag hjälper vår globala organisation kunder inom energi-, kemikalie- och resurssektorerna att komma ett steg närmare att lösa vår planets komplexa utmaningar.  Vårt arbete idag säkerställer att vi har en morgondag. En som vi alla kan trivas i.

Läs mer på worley.com där du också finner mer information om Advisian samt begreppet netto noll klimatavtryck.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Worley och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?