1515

Råvaror: Oljan svagt uppåt<br />

Såväl oljan som basmetallerna visar en blandad utveckling i veckans inledning, medan nickel fortsätter en viss korrektion nedåt.

Vid klockan 8.00 handlas WTI-oljan 0:05 dollar högre till 96:769 dollar per fat. Brent-oljan är samtidigt upp 0:26 dollar ned till 107:62 dollar per fat.

"Det kalla vädret i USA driver priserna på uppvärmningsolja och gas, och det driver WTI-priserna. Efterfrågan på destillat är rätt bra, och lagren minskar", sade Tetsu Emori på Astmax Asset Management till Bloomberg News.

Dollarn har inlett veckan stabilt, med euro/dollar på 1:368. På måndagens makroagenda står tyska IFO-index som väntas ha stigit till 110,0 i januari från 109,5 i december. Från USA kommer statistik över försäljningen av nya hem i december, väntat är en nedgång med 1,9 procent från i november.

Senare i veckan riktas fokus mot bland annat Federal Reserve, som lämnar räntebesked på onsdagen och då väntas fortsätta nedtrappningen av sina månatliga obligationsköp med ytterligare 10 miljarder dollar, till 65 miljarder dollar.

Dessutom kommer det första BNP-estimatet för fjärde kvartalet från USA och Storbritannien, liksom snabb-KPI för januari från euroområdet.

Kopparns tremånaderstermin har stigit 9 dollar till 7.189 dollar per ton, medan zink är 5 dollar upp. Nickel har sjunkit 115 dollar till 14.375 dollar per uns.

Nickel steg betydligt efter Indonesens beslut för två veckor sedan att förbjuda export av obehandlad nickelmalm, men har sedan toppen på 14.825 dollar per ton den 23 januari sjunkit tillbaka cirka 3 procent.

"Det finns en växande skepticism om Indonesiens förbud mot export av nickelmalm", sade Kazuhiko Saito på Fujitomo till Bloomberg News, och tillade att sentimentet för basmetaller förblir svagt i spåren av oro för att en långsammare tillväxt i Kina och nyårsfirandet senare denna vecka kan bromsa efterfrågan.

De kinesiska marknaderna kommer att ha stängt mellan 31 januari och 6 februari.

Robin Bahr på Societe Generale tror att nickel kan komma att fortsätta ned kommande veckor.

"Vi fortsätter att tro att ett 100-procentigt förbud mot malmexport inte kommer att genomdrivas utan att det kommer att bli vissa lättnader", skrev han i ett marknadsbrev enligt Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden har guldet sjunkit cirka 1 dollar till 1.269 dollar per uns, och även silvret handlas något ned.

Guldet steg i förra veckan i spåren av oro på tillväxtmarknaderna, med bland annat en kraftig försvagning i den argentinska peson.

"Guldets momentum var redan på uppsidan och avsäljningen på tillväxtmarknaderna har bidragit med bränsle. Det har funnits en safe haven-efterfrågan sedan början av året", sade Kelly Teoh på IG Asia till Bloomberg News.

Noteringar klockan 8.00

Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +0:05 USD 96:69

Brent, första termin -0:26 USD 107:62

Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar +9 USD 7.189

Zink +5 USD 2.025

Aluminium -2 USD 1.760

Nickel -115 USD 14.375

Bly +2 USD 2.169

Tenn -225 USD 21.800

Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld -1:52 USD 1.268:55

Silver -0:03 USD 19:88

Dollarindex (högre = starkare USD) -0.01 80.45


Innehåll från XenitAnnons

Virtuella skrivbord, lösningen för den hybrida arbetsplatsen

Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao
Xenits medarbetare Isabella Sinik Tinnberg och Jimmy Dao

Allt fler företag har efter pandemin öppnat upp för en hybrid arbetsplats där medarbetarna kan mixa kontor- och hemmaarbete som de själva önskar. Den ökade friheten att kunna arbeta varifrån man vill ställer nya krav på företags IT. Krav som många företag saknar digitala lösningar för att möta.

– För två år sedan kunde ingen förutspå hur otroligt viktigt det skulle bli för företag att erbjuda en säker och enkel distansarbetsplats i molnet. När allt fler nu går mot att erbjuda sina medarbetare en hybrid arbetsplats även efter pandemin måste företag investera i rätt teknologier med bättre förutsättningar för ökad flexibilitet. Där är virtuella skrivbord en väldigt bra lösning för många. Virtuella skrivbord leder till flexibilitet och skalbara kostnader för verksamheten utan att tumma på medarbetarnas upplevelse eller säkerhet, säger Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är ett av de främsta företagen i Sverige inom virtuella skrivbord i Microsoft Azure. Ett virtuellt skrivbord är ett skrivbord som man kan komma åt var som helst, när som helst och från vilken enhet som helst med alla program och applikationer man behöver i sitt arbete.

Läs mer om Xenits tjänst för virtuella skrivbord. 

– Det är viktigt att erbjuda sina medarbetare ett flexibelt arbetssätt och samtidigt skydda sin organisations data, applikationer, enheter och nätverk från cyberhot.  Med virtuella skrivbord i Azure får användarna ökad frihet i hur de vill arbeta samtidigt som verksamhetens IT får skalbara kostnader, ökad säkerhet och centralstyrda tillgångar. Virtuella skrivbord har även en positiv påverkan på verksamheters hållbarhetsarbete, dels genom molnbaserade lösningar, och dels genom att livslängden på enheterna förlängs med upp till 40%, fortsätter Linus Lindström, vd på Xenit.

Xenit är guldpartner till Microsoft som erbjuder en flexibel Virtual Desktop Infrastructure plattform i molnet. En plattform som ska kunna tillgodose så gått som alla användarscenarion.

– I Sverige bygger vi världens mest hållbara datacenters, det gör vi för att med rätt teknik kan vi tillsammans accelerera omställningen till en mer hållbar framtid. Med Microsoft som din molnpartner är du säker på att ditt val är hållbart, därför gläder det mig att Xenit är en samarbetspartner som nyttjar Microsofts molnplattform för att skapa nya affärsmöjligheter för svenska företag, säger Therése Treutiger, Director Global Partner Solutions & Innovation

Gratis guide: Så löser du 6 IT-utmaningar för morgondagens flexibla arbetsplats

 

Mer från Xenit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xenit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?