1515

Nordenbörser: Flera förlorare på måndagen<br />

De nordiska börserna sjönk på bred front under måndagens handel, i likhet med utvecklingen på de europeiska börserna.

Det samlade nordiska indexet OMXN40, som inte innehåller norska aktier, slutade dagen ned 0,5 procent på nivån 1.260.

"Det har uppstått viss osäkerhet i och med bekymren för Kinas tillväxtutsikter, och till följd av den svacka vi har sett i tillväxtmarknadernas valutakurser", sammanfattade Jesper Bamberger, rådgivare vid Nordea i Köpenhamn, börsstämningen i en intervju med Ritzau Finans, och hänvisade till förra veckans PMI-data från Kina som var något av en besvikelse.

I Köpenhamn föll storbolagsindexet C20 Cap tillbaka 2,4 procent, där cykliska aktier noterade de största kurstappen. Vestas och FLSmidth gick svagast inom indexet, med tapp på 7,4 respektive 4,4 procent.

Tungviktaren Novo Nordisk hade, med en kursnedgång på 1,9 procent, emellertid störst del av tappet för indexet.

På Helsingforsbörsen föll H25-indexet 1,2 procent. Bland de aktier som gick svagast hittades UPM-Kymmene och Wärtsilä 4,4 och 1,4 procent lägre, efter att Nordea respektive SEB sänkt sina rekommendationer för aktierna.

I Oslo sjönk OBX-indexet 0,6 procent, med volatila REC Silicon lägst i kurslistan på -6,7 procent.

Bland de större bolagen tyngdes Schibsteds aktie av en sänkt rekommendation från Citi och av beskedet att Barclays upptagit bevakning av aktien med rekommendationen undervikt. Aktien backade 1,5 procent.

I motsatt riktning gick kryssningsbolaget Royal Caribbean Cruises, vars aktie klättrade 2,5 procent, trots att resultatmåtten i måndagen rapport för det fjärde kvartalet överlag överraskat på nedsidan.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?