ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Centerman slussar pengar till närstående bolag

  • Foto: Anders Wiklund / TT
Centerpolitikern och riksdagsledamoten Per Åsling har lyckats få staten att satsa skattepengar i flera företag som han själv har varit med och grundat. Han har också medverkat till att pengar slussats till bolag som ägs och drivs av personer som står honom nära. Det visar Di:s granskning.

Per Åsling förnekar själv att han varit pådrivande bakom regeringens investering på två miljarder kronor i statligt riskkapital till inre Norrland genom det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation. Men Di har fått uppgiften bekräftad från flera centralt placerade personer.

Vad som står klart är att Inlandsinnovation, som styrs av Maud Olofsson tidigare statssekreterare Leif Zetterberg, har investerat i flera bolag som grundats av eller har nära koppling till just Per Åsling och andra ledande Centerpartister.

”Om du lyfter på det här locket dyker Åsling upp överallt. Det är riktigt kladdigt”, säger en centralt placerad källa.

Ett av de bolag som Inlandsinnovation har köpt och som i dag är helägt av svenska staten är Mittkapital. Det är ett riskkapitalbolag som grundades på initiativ av Per Åsling 2009. Han hade då kontaktat Sjätte AP-fonden, som gick in med 90 miljoner konor i bolaget. Lika mycket tillkom från EU.

I en snårskog av olika riskkapitalbolag slussas pengar, som till stor del är skattemedel, in i flera företag som antingen Per Åsling har varit med och grundat eller som leds av personer som han känner.

Det sker bland annat genom olika så kallade tillväxtkassor.

En av dessa är Tillväxtkassan i Trångsviken, även det ett riskkapitalbolag grundat av Per Åsling där hans bror Hans Åsling, för övrigt centerpartistisk ledamot i Krokoms kommunfullmäktige, är ordförande. Mittkapital har gett Per Åslings bolag fria tyglar att identifiera företag som Mittkapital senare skjutit till pengar till.

Läs Per Åslings kommentar till Di:s artikel här.

Detta är en kortare version av en text från dagens utgåva av Dagens industri. Hela artikeln finns tillgänglig i papperstidningen.

Tyck till