ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönikan: Varning för stökigt bolag

  • Foto: Leif R Jansson/TT

Det är stökigt i bemanningsbolaget Proffice. I höstas avgick vd Lars Kry och nu har storägaren Christer Hägglund sålt hela sitt innehav och avböjt omval till styrelsen. Det är allt annat än positivt.

Det råder för närvarande ett lugn över insideraktiviteten. Hittills i år har endast omkring en halv procent av börsens alla insiders gjort en köp- eller säljaffär. Visst, det är lågt, men samtidigt helt normalt för så har det nämligen sett ut varje januarimånad historiskt. Den låga insideraktiviteten beror på det handelsförbud som gäller 30 dagar före kvartalsrapporter för de insiders med särskild insyn i rapportens innehåll. Och många bolag rapporterar inom den närmaste tiden.

Men redan under februari kan vi vänta oss en dubbelt så hög aktivitet då insiders i de bolag som har rapporterat inte längre är förbjudna att göra affärer. När detta förbud släpps är det extra intressant att se hur de agerar. Jag tittar då särskilt på insiders som ökar rejält på starka rapporter vilket är en köpsignal.

Under den senaste veckan hittar jag insiderhandel bland annat i bemanningsföretaget Proffice. Bolaget har haft ett antal händelserika månader med start i augusti när dåvarande vd Lars Kry meddelade att han avgår. Hans ersättare, Henrik Höjsgaard, blev klar två månader senare och tillträdde vid årsskiftet. Även insiderhandeln har varit turbulent och allt annat än positiv.

Den 17 september och 21 november sålde storägaren och styrelseledamoten Christer Hägglund hela sitt innehav på 6 miljoner B-aktier. Han fick sällskap av styrelseledamoten Öyvind Ryber som sålde hela sitt innehav på 8.500 aktier den 21 november. Den 13 januari meddelade bolaget att även dess styrelseordförande hade avyttrat hela sitt innehav om en miljon aktier samtidigt som han avböjde omval till styrelsen.

Det ska dock nämnas att bolagets nye vd som tillträdde sin post den 1 januari i år köpte 10.000 aktier den 17 januari. Visst är det positivt men det är en klen tröst i sammanhanget och jag är på grund av det negativa insideragerandet också negativ till aktien. Det totala insiderägandet uppgår idag till 165.000 aktier vilket ungefär motsvarar 2 procent av ägandet för bara 4 månader sedan.

I fastighetsbolaget Sagax säljer storägaren Ruther Arnhult via sitt bolag M2 Capital Management B-aktier på löpande band. Den 13-17 januari var det återigen dags och han sålde då 3.454.919 aktier. Sedan den 16 maj 2013 har M2 minskat sitt innehav av B-aktier från 17.950.510 till 10.813.151. Arnhults försäljningar har inte motsvarats av köp från andra insiders varför insidersentimentet i aktien även här är negativt.

Samtidigt som Arnhult minskar i Sagax så köper han och hustrun Mia Arnhult fler aktier i klädbolaget Odd Molly där hon sitter i styrelsen. Den 17 januari köpte de 17.835 aktier via M2 Capital Management och är numera största ägare med ett innehav motsvarande 19,6 procent av bolaget. Det senaste året har det samlade insiderägandet varit i stort sett oförändrat och när försäljningar har skett av en av bolagets grundare, Karin Jimfelt-Ghatan, har köp gjorts av styrelseledamoten Lennart Björk. Det oförändrade insiderägandet gör att jag är neutralt inställd till aktien.

Jag får ofta frågor om hur det fungerar när en insider äger aktier via en kapitalförsäkring och ett investeringssparkonto. I regelverket som styr vilka affärer som insiders ska rapportera är det undantaget när en affär görs via en kapitalförsäkring. Detta beror på att det inte är insidern som är den formella ägaren till aktierna utan försäkringsbolaget. Däremot när en affär görs via ett investeringssparkonto så ska affären anmälas eftersom det är insidern som står som innehavare till kontot.

När en insider i dag säljer aktier från en vanlig depå är det möjligt att ange vid sin rapportering till Finansinspektionen att motsvarande köp har skett via en kapitalförsäkring. Men affärer som görs därefter från själva kapitalförsäkringen kan inte anmälas till FI och vi går därför miste om den uppgiften.

Att det är olyckligt att insiders ägande och affärer via kapitalförsäkringar inte är kända för marknaden är uppenbart. Det försämrar transparensen på marknaden vilket ju i grunden till att insiders överhuvudtaget rapporterar sina innehav i aktien. Men problemet med detta kryphål är inte okänt. Dessutom har problemet ökat i takt med att depåformens popularitet har ökat. Däremot är det en myt att en stor del av insiders ägande finns via kapitalförsäkringar. För två år sedan låg andelen på 3-4 procent av insiders samlade ägande.

Ekonomidoktorn Erik Lidén driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till