1515

Börsen: Uppgången kom av sig<br />

Stockholmsbörsen vände ned efter positiv fredagsöppning. Bland de större Europabörserna var mönstret likadant.

I Asien backade indexen överlag. Dock trotsade Kinabörserna på fastlandet strömmen och steg efter att läget på räntemarknaden fortsatt att förbättras.

För svenskt vidkommande riktas blickarna mot rapportsäsongen, som på drar i gång på allvar nästa vecka med SKF, Swedbank och Getinge på tisdag.

Storbolagsindexet OMXS30 var ned 0,3 procent till noteringen 1.335. Stockholmsbörsens omsättning nådde 2,7 miljarder kronor vid 10.30-tiden.

Kinnevik studsade upp efter den senaste tidens trista utveckling. Även Nokia återhämtade något av torsdagens kraftiga rapportfall.

Gruvbolaget Lundin Mining upprepar i allt väsentligt sin produktionsprognos för 2014. Samtidigt överträffade gruvbolagets kopparproduktion under det fjärde kvartalet förväntningarna. Gruvaktien steg något.

Medicinteknikbolaget Elekta har fått en order på tio linjäracceleratorer från Irak. Ordervärdet är på mer än 16 miljoner dollar. Medicinteknikaktien tappade dock 0,7 procent.

Scania har fått en order från Nothegger, ett österrikiskt transportbolag med en flotta på cirka 750 lastbilar, avseende 220 lastbilar. Lastvagnsaktien backade 0,8 procent.

Klövern har tecknat en avsiktsförklaring med The Carlyle Group om förvärv av bland annat Globen City. Fastighetsaktien steg 1,6 procent.

Olje- och gasbolaget Misen Energys finansiella situation kan komma att påverkas av växande osäkerhet kring gasbalansen och den allmänna ovissheten i Ukraina. Misen-aktien tappade hela 14 procent.

Bland rapporterande bolag märks Byggmax, Öresund och Rottneros:

Öresund steg 5 procent. Investmentbolaget föreslår en utdelning av Biliaaktier: för varje tiotal Öresundaktier ska ägarna få en Biliaaktie. Utdelningen motsvarar en fördubbling av föregående års utdelning, då Skistaraktier delades ut på motsvarande sätt.

Byggmax sjönk nästan 3 procent.

Rottneros-aktien gjorde dock inget större väsen ifrån sig.

Nokia har fått höjd rekommendation av Evli Bank och Societe Generale efter torsdagens bokslut. Natixis har dock sänkt sin rekommendation. Nokia-aktien klättrade knappt 2 procent, att jämföra med nedgång på 10 procent på torsdagen.

Morgan Stanley inleder bevakning av Africa Oil med rekommendation jämvikt och riktkurs 65 kronor. Oljeaktien tappade drygt 1 procent till knappt 53 kronor.

DNB sänker rekommendationen för Getinge till behåll från köp. Medciteknikaktien steg dock nästan 1 procent.

SEB Equities höjer sin rekommendation för teleoperatören Millicom till köp, från tidigare behåll. Millicom sjönk 0,5 procent.

Autoliv sjönk 0,4 procent. Barclays har sänkt sin rekommendation till undervikt.

Pareto Securities har inlett bevakning av Bilia och Mekonomen. Bilia får köp och steg 0,6 procent medan Mekonomen får behåll. Aktien rörde inte alls på sig.

Vid 13-tiden väntas det efterlängtade rekommendationsbeskedet från det europeiska läkmedelverket EMA beträffande ms-kandidaten laquinimod, där Active Biotech i högsta grad är involverat. En enkät från SME Direkt förra månaden visade att det var 75 procents sannolikhet för en positiv rekommendation. Oavsett rekommendation väntas en rejäl kursreaktion i bioteknikaktien om man får tro konsensusenkäten.

Oron var påtaglig i Active Biotech som vände plus till minus. Aktien var ned 5 procent.


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar.

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?