1515

Råvaror: Oljepriset stiger<br />

Oljepriserna fortsatte att vandra uppåt under onsdagen i spåren av IEA:s prognoshöjning av oljeefterfrågan 2014. Basmetallerna tappade på bred front medan rörelserna var små på ädelmetallmarknaden.

Vid klockan 18.20 hade WTI-oljan stigit 1,78 dollar till 96,75 dollar per fat, medan Brent-oljan var upp 1,22 dollar till 107,95 dollar per fat.

Det kalla amerikanska vädret har lett till att analytikerna väntar sig att det amerikanska energidepartementet på torsdag meddelar att lagren av bland annat destillat har minskat under den gångna veckan. Under onsdagskvällen väntar de inofficiella API-siffrorna.

"Marknaden tar stöd i vädret. Vi kommer att se sjunkande bränsleutbud under de kommande veckorna, vilket kommer ge stöd åt såväl WTI som Brent", sade John Kilduff vid Again Capital till Bloomberg News.

Oljemarknaden tar också stöd i den förbättrade efterfrågebilden. Under tisdagen meddelade internationella energimyndigheten, IEA, att prognosen för den globala oljeefterfrågan 2014 höjs.

"Efterfrågan i USA förefaller att vara på väg upp. IEA:s rapport hjälpte till att dra upp priserna", sade David Lennox. Analytiker vid Fat Prophets i Sydney, till Bloomberg News.

Basmetallerna tappade överlag och kopparns tremånaderstermin var ned 43 dollar till 7.297 dollar per ton. Aluminium tappade samtidigt 17 dollar till 1.781 dollar per ton.

Kopparpriset påverkades bland annat av spekulation om minskad efterfrågan i Kina inför det kinesiska nyårsfirandet som inleds den sista januari. Dessutom visade statistik tidigare i veckan att Kinas BNP bromsade in under det fjärde kvartalet och att tillväxten i industriproduktionen dämpades i december.

"Kinas inbromsande tillväxt var en oro. Vi har inte sett god efterfrågan från Kina för att bygga lager inför nyårsledigheten", sade Hwang Il Do, seniorhandlare vid Korea Exchange Bank i Seoul, till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden var prisrörelserna begränsade, med både guld- och silverpriset noterade kring de oförändrade nivåerna 1.239 respektive 19,87 dollar per uns.

Noteringar 18.20
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin +1:78 USD 96:75
Brent, första termin +1:22 USD 107:95Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -43 USD 7.297
Zink -4 USD 2.085
Aluminium -17 USD 1.781
Nickel +22 USD 14.747
Bly -18 USD 2.194
Tenn -95 USD 22.070Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -2:01 USD 1.239:40
Silver -0:01 USD 0,852083Dollarindex (högre = starkare USD) +0.08 81.18


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Så ska fastigheter stå pall översvämningar och värmeböljor

Kraftig nederbörd, stigande havsnivåer och högre temperaturer. De klimatförändringar vi ser omkring oss påverkar många delar av samhället – inte minst våra fastigheter.

– För att förebygga skador bör fastighetsägare börja klimatanpassa sina fastigheter redan idag, säger Riksbyggens hållbarhetschef Karolina Brick.

Gävleborgs län, sensommaren 2021. Under två timmar faller 160 millimeter regn, vägar rasar in och många fastigheter skadas. 

– Vi har aldrig någonsin haft så många föreningar med vattenskador som vi har nu, säger Anna Axelsson Lundberg, marknadsområdeschef för Riksbyggen.

– Vi försöker vara behjälpliga med till exempel skadehantering, men också dialogen med försäkringsbolagen. En vattenskada kan lätt bli en stor apparat för styrelsen att hantera när boende behöver flytta ur sina lägenheter och allt är förstört.

Just nu är fokus på att hantera den akuta situationen, men Anna Axelsson Lundberg menar också att man måste lära sig av det som hänt och titta framåt.

– Vi erbjuder till exempel hjälp med underhållsplaner, och i dialogen med våra föreningar tar vi nu med möjligheten att sådant här händer igen. Vi vill hjälpa till att jobba förebyggande och främjande för att deras fastigheter ska klara de utmaningar som kommer.

Läs mer om hur Riksbyggen kan hjälpa till med underhållsplanering 

Och Riksbyggen i Gävle är inte ensamma om den insikten. För fastigheter må vara byggda för att klara både väder och vind, men i takt med att klimatet förändras kan de också behöva rustas för mer extrema väderrelaterade händelser. Riksbyggen, som är en av Sveriges största fastighetsförvaltare, arbetar aktivt med att skapa medvetenhet kring klimatanpassning av fastigheter.

Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.
Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

– Många fastighetsägare förlitar sig på att försäkringen ska täcka eventuella klimatrelaterade skador – och det gör den i de flesta fall. Försäkringsbolagen har dock länge flaggat för att om det exempelvis börjar bli upprepade översvämningar i en fastighet, kanske det inte längre kan räknas som en oförutsedd händelse. Då måste man istället börja jobba förebyggande, förklarar Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Kartlägga risker

Det första steget för en fastighetsägare som vill ligga steget före när det kommer till klimatanpassning, är att kartlägga vilka klimatrelaterade risker fastigheten kan utsättas för. De riskerna kan se väldigt olika ut beroende på var i landet man befinner sig. Exempelvis behöver kanske en bostadsrättsförening i en stad, där det är brist på vegetation, se över vad som kan åtgärdas för att förebygga effekter av värmeböljor. Medan en havsnära fastighet istället kan behöva rustas för översvämningar och ökad nederbörd.

– Vid kraftigare och mer frekventa regnoväder kan till exempel effekten bli att vattnet inte hinner rinna undan runt fastigheten, och att det istället tränger in i källaren. En konsekvens av det kan vara att vattnet når elinstallationer, vilket i sin tur kan leda till strömavbrott och stora skador.

– När man har kartlagt de olika riskerna som ens fastighet kan utsättas för, finns det en rad olika åtgärder kopplade till dessa som man kan jobba med som fastighetsägare. Det kan vara allt från att installera en backventil för att förhindra att källaren översvämmas till att förvara värmekänslig utrustning i naturligt svala utrymmen, för att bara nämna ett par exempel av många, säger Karolina Brick och tillägger:

Som en del i arbetet med att stärka fastighetsägares förmåga att skydda sina hus från klimatrelaterade skador har Riksbyggen tagit fram en checklista för att bostadsrättsföreningar ska klara exempelvis skyfall och värmeböljor bättre.

Läs mer om hur Riksbyggen kan hjälpa dig att förvalta hållbart 

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?