1515

Börsen: Getinge i topp

Stockholmsbörsen handlades nära nollstrecket under tisdagen. Europabörserna bjöd överlag på mindre rörelser.

En rad rekommendationsändringar satte spår i kursutvecklingen. Bland annat återfanns Getinge och SEB bland vinnarna i storbolagsindex, medan Ericsson och Swedbank utvecklades sämre.

Storbolagsindexet OMXS30 sjönk 0,1 procent till noteringen 1.350. Omsättningen på Stockholmsbörsen nådde knappt 16 miljarder kronor.

I Asien bokfördes främst penningpolitiska lättnader i Kina på pluskontot. På Europakartan visade tyskt ZEW-index en något blandad bild. Förväntningarna kring den framtida tillväxten i landet föll oväntat medan index över nuläget var bättre än väntat.

Den internationella valutafonden, IMF, höjde sin prognos för global BNP något i år medan prognosen för 2015 lämnades oförändrad.

På svenskt börsgolv hamnade Getinge i handlarnas fokus med en uppgång på drygt 3 procent, sedan både Pareto och Carnegie publicerat positiva analyskommentarer om medicinteknikbolaget. Pareto bytte fot och rekommenderar köp istället för sälj och menar att lönsamheten för Getinge kommer att förbättras i år. Carnegie menade att aktien förmodligen står inför en comeback efter ett dystert 2013.

En annan vinnare för dagen var SEB, som fått höjd rekommendation av Credit Suisse och därtill en rejäl riktkurshöjning av Barclays. Aktien steg knappt 2 procent.

I andra änden av index märktes Swedbank och Nordea, som tappade uppemot 1,5 procent. Båda har fått rekommendationerna sänkta av Credit Suisse och HSBC.

I samma riktning gick Ericsson, som fick se sin riktkurs nedskuren med hela 30 kronor till 40 kronor, av Danske Bank. Telekomaktien backade 1 procent till drygt 77 kronor.

Banken hänvisar nedgraderingen till en problematisk situation för Ericssons radioplattform.

"Om detta inte åtgärdas, tror vi att denna situation sannolikt kan utvecklas till en okontrollerbar sekvens av förödande nedgångar i försäljningen, nettokassan och lönsamheten", skriver banken.

I verkstadssektorn stack ABB ut med en nedgång på nästan 2 procent. Den franske konkurrenten Alstom rasade sedan bolaget sänkt sin prognos för rörelsemarginalen.

Bland de något mindre bolagen föll också bromstillverkaren Haldex över 5 procent i spåren av en rekommendationssänkning från Swedbank.

Förpackningstillverkaren Billerudkorsnäs tappade nästan 2 procent sedan bolaget meddelat att den underliggande marknaden varit stabil under det fjärde kvartalet, men att oförutsedda produktionsstörningar lett till en negativ resultateffekt.

Investmentbolaget Creades steg nästan 3 procent efter att ha rapporterat ett nettoresultat om 166 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Bolaget föreslog ett inlösenprogram, i vilket Creadesaktier ska bytas mot Avanzaaktier och kontanter.

På tal om investmentbolag fortsatte Kinnevik de senaste dagarnas nedgång på grund av oro kring värderingen och tillväxttakten för modesajten Zalando. Investmentaktien sjönk dock mer blygsamma 1 procent.


Innehåll från ES Energy Save Systems ABAnnons

80 procent mindre klimatavtryck från byggvärmen

Med en Plug-in-Modul från Energy Save kan energibesparingar på upp till 66 % göras.
Med en Plug-in-Modul från Energy Save kan energibesparingar på upp till 66 % göras.Foto:Maria Steén

Det är bara hundra dagar kvar tills dess att byggen måste klimatdeklareras. Alla utsläpp av växthusgaser under byggskedet ska redovisas till Boverket. Det gör att byggföretagen kommer att välja klimatsmart byggvärme.

Byggsektorn står för en femtedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser och byggvärmen står för en stor del av utsläppen på byggarbetsplatser. Vid årsskiftet träder därför en ny lag om klimatdeklarationer i kraft, vilket innebär att byggherren ska lämna in uppgifter till Boverket om hur uppförandet av en ny byggnad påverkar klimatet.

– När det gäller färdiga hus finns det tydliga regler kring energiförbrukning och klimatpåverkan, men byggskedet har varit i princip oreglerat. Därför är dessa klimatdeklarationer en välkommen utveckling av byggbranschen, säger Fredrik Sävenstrand som är vd för värmeteknikbolaget Energy Save.

Mobil energicentral

Byggvärme är en av de största energiförbrukarna på byggarbetsplatser, och att använda eldrivna byggfläktar eller dieselaggregat för uttorkning av byggen är ineffektivt ur såväl energi- som miljöperspektiv.

Energy Save har utvecklat en mobil energicentral. Produktkonceptet baseras på företagets patenterade värmepumpsteknik, som kan användas för att värma upp, kyla ner och torka ut. Dessa energicentraler erbjuds nu i samarbete med El-Björn. 

– I jämförelse med traditionell uppvärmning av byggarbetsplatser ger vår lösning besparingar på upp till 66 procent av energikostnaden samtidigt som det minskar utsläppen av koldioxid med upp till 80 procent. Det norska maskinuthyrningsföretaget UCO, som är ett helägt dotterbolag till Skanska AS, har testat en av våra energicentraler, och är mycket nöjda med både funktionalitet och energibesparing, säger Fredrik Sävenstrand.

En hållbar lösning

– Sedan 2009 har vi levererat mer än 12 000 luft/vatten-värmepumpar. Det är den tekniken som vi nu har förpackat i ett smart koncept med prefabricerade energicentraler för kommersiella fastigheter, fortsätter Fredrik Sävenstrand.

– Kravet på klimatdeklarationer kommer att göra vårt erbjudande än mer relevant på byggarbetsplatsen. Centralerna är Plug-in-Moduler vilket betyder att de bara behöver några få anslutningar för att kunna startas upp. Det är en snabb och smidig installation, vilket är nödvändigt med tanke på att klimatdeklarationerna alldeles strax är här, avslutar Fredrik Sävenstrand.

Läs mer om Energy Saves Plug-in-Moduler här. 

Om Energy Save:

Byggsektorn står för cirka 20 procent av Sveriges inhemska utsläpp av växthusgaser. Uppvärmning och uttorkning står för en stor del av utsläppen på byggarbetsplatser, och idag används ofta energikrävande alternativ med stort klimatavtryck.

Energy Save är ett värmeteknikbolag med ett patenterat produktkoncept för kostnadseffektiva, högpresterande och innovativa värmepumpsystem inom luft/vatten-teknologin. Bolaget är noterat på Spotlight Stock Market.

Vill du veta mer? Klicka här!

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ES Energy Save Systems AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?