1515

Råvaror: Fallande oljepris<br />

Priserna på olja och basmetaller noterades överlag nedåt under måndagens handel, där siffror över tillväxt och industriproduktion i Kina stod i fokus. Ädelmetallerna var samtidigt något över nollstrecket.

Bland basmetallerna på London Metal Exchange handlades kopparns tremånaderstermin vid klockan 18.10 kring 30 dollar lägre till 7.310 dollar per ton. Aluminium sjönk samtidigt 16 dollar medan zink var ned 1 dollar.

Statistik under natten mot måndagen visade att Kinas BNP-tillväxt dämpades till 7,7 procent under fjärde kvartalet i årstakt, jämfört med 7,8 procent kvartalet före och något över analytikernas förväntningar. Industriproduktionen ökade med 9,7 procent i december, marginellt lägre än förväntningarna på 9,8 procent.

"Data visar att Kinas tillväxtmoment försvagas. Uppgångar i landets marknadsränta inför det kinesiska nyåret väger också på sentimentet", framhöll analytikerna vid RBC Capital Markets i ett marknadsbrev som refereras av Bloomberg News på ämnet basmetallpriserna prisutveckling.

På råoljemarknaden handlades WTI-oljan 0:62 dollar lägre till 93:75 dollar per fat, medan Brent-oljan var ned 0:06 dollar till 106:42 dollar per fat.

"De modesta, ljumna kinesiska makrosiffrorna överraskade investerarna och inger mer osäkerhet i utsikterna för den kinesiska ekonomin på medellång sikt", sade Myrto Sokou, analytiker vid Sucden Financial i London, till Bloomberg News.

Guldet har stigit drygt 1 dollar till cirka 1.255 dollar per uns efter en mer betydande uppgång på fredagen.

I fredags rapporterades guld-ETF:er ha noterat inflöden om 7,5 ton, vilket var det största inflödet sedan oktober 2012.

"Om detta visar sig vara en trendvändning, kommer det sannolikt stötta guldpriset. De höga utflödena från guld-ETF:er som har observerats sedan början av förra året var en av de huvudsakliga anledningarna bakom det svagare guldpriset", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.


Innehåll från NilarAnnons

Nilar satsar på effektiv energilagring för att stödja samhällets elektrifiering

Klimatförändringarnas konsekvenser i form av bland annat kraftiga översvämningar och okontrollerade skogsbränder blir allt mer påtagliga. För att bromsa den negativa utvecklingen behövs klimatsmarta lösningar. En sådan lösning är Nilars patenterade batterikonstruktion som tillverkas med Nickelmetallhydrid, NiMH, vilket är en hållbar och långsiktig lösning för ett elektrifierat samhälle.

– Vår lösning är en långsiktigt tillförlitlig kraftkälla som är utformad för att hålla i över 20 år. Idén var att starta ett bolag med NiMH-kemi i batterier nischat för att lösa samhällets stora utmaning, att ta oss bort ifrån fossila bränslen som energikällor i samhällets elektrifiering. Med facit i hand kan vi se att vi tänkte rätt och att våra lösningar är rätt i tiden för ett samhälle som i en allt snabbare takt behöver en tillförlitlig och hållbar energikälla, säger Erik Oldmark, tf. VD.

Se hur energilager kan hantera utmaningarna som kommer med samhällets elektrifiering här

Nilars batterier innebär en mängd hållbara förbättringar jämfört med många andra industritillverkade batterier. De är tack vare sin kemiska konstruktion säkrare och då de når slutet av sin användbara livslängd är de till stora delar återvinningsbara. Dessutom drivs produktionen på den egna anläggningen i Gävle till 100 procent av förnyelsebar energi.

Stora utmaningar med samhällets elektrifiering

En mer intermittent kraftproduktion tillsammans med övergången till ett samhälle elektrifierat med förnybara energikällor skapar helt nya behov. Genom att lagra energi kan den användas när den behövs vilket minskar belastningen på redan ansträngda elnät. Samtidigt bidrar energilager till en smidigare omställning till förnybar energi.

– Något som skapar problem för elektrifieringen är dels bristen på mängden el som finns tillgänglig och hur snabbt du som användare kan nyttja den. Det är sådant som påverkar exempelvis hur mycket och hur snabbt du kan ladda din elbil. Genom att lagra energi, från exempelvis sol- och vindkraft, får du som användare tillgång till el när och i den mängd du behöver. Vår batterikonstruktion är perfekt för lagring av förnyelsebar energi i privata hushåll, för laddning av elfordon, samt för kommersiella fastigheter och industrianläggningar, säger Erik.

Lär dig mer om fördelarna med Nilars lösningar för bostäder här liksom kommersiella och industriella anläggningar här

Innovation förlänger batteriets livslängd

Tidigare har livslängd och pris varit de avgörande faktorerna vid en investering i batterier, men idag spelar hållbarhet en allt större roll för det växande antalet miljömedvetna konsumenter. Nilar har utvecklat en metod som ger en revolutionerande möjlighet att förlänga batteriers livslängd. 

– Våra konkurrenters batterier måste bytas ut när de förbrukats, då materialet i batteriet är obrukbart. Vi förbrukar inte material på samma sätt i våra batterier utan torkar istället successivt ur kemin. Genom att tillsätta syrgas i Nilars världsunika batterikonstruktion kan ett befintligt batteri återställas och få betydligt längre livslängd. Med tanke på dess långa livslängd minimeras antalet batterier som måste produceras. Vi måste alla ta gemensamt ansvar för att omställningen från fossilt till förnybart ska lyckas. Smarta och hållbara energilösningar, där energilager spelar en nyckelroll, är en förutsättning för detta, säger Erik.

Om Nilar

Nilar utvecklar och tillverkar miljövänliga och säkra Hydridbatterier för lagring av energi till hushåll, fastigheter, industrier och smarta elnät. Företaget startades år 2001 som ett forskningsprojekt av ledande experter från batteriindustrin. Idag sker all tillverkning i Gävle.

Läs mer på www.nilar.com

 

Mer från Nilar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nilar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?