1515

Räntor och valutor: Dollarn stärks<br />

Europaräntorna handlas någon punkt lägre på en lugn förmiddag utan tunga makrobesked och med helgstängt i USA. Kinas BNP-tillväxt dämpades under det fjärde kvartalet, även om inbromsningen var aningen mindre än väntat.

På valutamarknaden har dollarn stärkts något mot euron och tappat lite mot yenen. Europabörserna sjunker svagt, tyngda av en vinstvarning från Deutsche Bank.

Svenska marknadsräntor sjunker någon punkt över hela linjen, med den tioåriga statsobligationsräntan 1 punkt ned till 2,36 procent. Den tyska tioårsräntan är samtidigt ned 2 punkter till 1,75 procent.

Statspapper i Europas periferi fortsätter årets formidabla utveckling och räntorna sjunker ytterligare på måndagen. Störst är räntenedgången i Irland, vars kreditbetyg på fredagskvällen höjdes till "investment grade" av Moody´s. Betyget höjdes till Baa3 från Ba1, med positiva utsikter, med hänvisning till förbättrade tillväxtutsikter och att Irland klarat att avsluta stödprogrammet från EU/IMF enligt plan.

Den tioåriga statsobligationsräntan i Irland är ned 18 punkter på måndagen, till 3,26 procent.

"Irland har tydligt vänt och man börjar se att det återspeglas i kreditbetyget. Vi kommer att få se en fortsatt nedgång i räntorna i perifera länder när investerare letar efter ställen där de kan få högre räntor", sade Allan von Mehren, chefanalytiker vid Danske Bank i Köpenhamn, till Bloomberg News.

Den italienska tioårsräntan är ned 3 punkter och den spanska tioårsräntan 4 punkter.

Kinas BNP-tillväxt dämpades till 7,7 procent i årstakt under det fjärde kvartalet, ned från 7,8 procent under det tredje kvartalet men högre än den tillväxt på 7,6 procent som väntades enligt Bloomberg News enkät. För helåret 2013 var tillväxten 7,7 procent, samma som 2012, men före dess får man gå tillbaka till 1999 innan tillväxten var lägre. Den var dock högre än det officiella målet på 7,5 procent.

"Detta lägger sammantaget grunden för att Kina går vidare med sina reformer under 2014. Vi räknar med att tillväxtmomentum håller i sig det kommande året, tack vare förbättrade utsikter utomlands, pågående reformåtgärder som siktar på att öka privata investeringar och efterfrågan, och den stabila och stöttande policyhållningen i en kontext med lågt inflationstryck", skriver HSBC i en kommentar, där de spår en tillväxt runt 7,5 procent i år.

BNP Paribas räknar med att tillväxten bromsar in mer, till 7,3 procent, när regeringen gör allvar av sina signaler om att dämpa den stigande skuldsättningen på lokal nivå och i skuggbanksystemet.

"Vi räknar med att de åtstramningsåtgärder som annonseras utan tvekan kommer att tynga investeringstillväxten och det kan inte fullt ut motverkas av starkare export eller privata investeringar", skriver BNP i en kommentar.

Från Kina kom också statistik för december, som överlag visade på en viss dämpning jämfört med föregående månad. Industriproduktionen ökade med 9,7 procent i årstakt i december, ned från 10,0 procent i november och även aningen lägre än väntat. Detaljhandeln bromsade in till en tillväxt på 13,6 procent, från 13,7 procent, och investeringarna bromsade in.

HSBC påpekade dock att de svagare tillväxttalen till stor del handlade om baseffekter och att tillväxten från föregående månad var stabil.

I USA är det helgstängt på måndagen för firande av Martin Luther King Day. På fredagskvällen sjönk de amerikanska marknadsräntorna och den tioåriga statsobligationsräntan är ned 3 punkter till 2,82 procent.

På valutamarknaden har dollarn under natten handlats till de starkaste nivåerna mot euron på två månader, på spekulationer om att Federal Reserve kommer att gå vidare med att minska sina stimulanser samtidigt som ECB kan väntas komma med ytterligare åtgärder. Euron har sedan återhämtat sig, men har sammantaget försvagats från fredagens svenska stängning, till 1:355 från 1:357.

"Vi tror att den viktigaste drivkraften för den senaste tidens euroförsvagning är ökade förväntningar på marknaden om åtgärder från ECB för att motverka de stramare förhållandena på penningmarknaden", sade Valentin Marinov, strateg vid Citi, till Reuters.

Eonia, interbankräntan i euroområdet, steg till 0,34 procent på fredagen, vilket alltså är högre än ECB:s styrränta på 0,25 procent.

Mot yenen har dollarn tappat lite, till 104,20 från 104,35.

Den svenska kronan har försvagats 1 öre mot dollarn till 6,48 och handlas i stort sett oförändrat till 8,78 mot euron.

Noteringar 11.30
USD/SEK 3,585417 (6:4681) Statsobl 2y 1,05 -1,06
EUR/SEK 5,775 (8:7789) Statsobl 10y 2,36 -2,37
EUR/USD 2,509722 (1:3574) Räntegap/ty 61 -60
US obl 10y 2,82 -2,85 Tysk obl 10y 1,75 -1,77


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?