1515

Råvaror: Metaller fortsätter rusa<br />

Priskurvorna på metallmarknaderna pekar betydligt högre på torsdagens handel, samtidigt som uppgångarna i oljepriset är mer begränsade.

WTI-oljan handlas vid klockan 12.05 upp 0,26 dollar till 98,68 dollar per fat medan priset på Brentolja stiger 0,22 dollar till 111,02 dollar per fat.

Statistik från American Petroleum Institute visade att de amerikanska råoljelagren sjönk 5,7 miljoner fat förra veckan, samtidigt som bensin- och destillatlagren steg 3,3 respektive 2,6 miljoner.

Den officiella rapporten presenteras på fredag. Då räknar analytikerna med att råoljelagren ska ha sjunkit med 2,3 miljoner, medan bensin- och destillatlagren spås ha stigit med 1,6 respektive 0,5 miljoner

"Den amerikanska efterfrågan på olja kommer att stöttas av den allt starkare ekonomin och bör fortsätta vara högra i jämförelse med förra året", sade Amrita Sen, oljestrateg vid Energy Aspets till Bloomberg news.

I Sydsudan fortsätter oroligheterna. President Salva Kiir har deklarerat undantagstillstånd i två regioner samtidigt som regeringen förbereder sig att inleda fredssamtal med rebellerna för att stoppa våldet som inleddes i mitten av december. Oroligheterna har lett till att Sydsudans oljeproduktion har minskat till 200.000 fat per dag, från tidigare 245.000.

Enligt en rapport från JBC Energy producerade Opec 29,59 miljoner fat per dag i december, vilket kan jämföras med 29,5 miljoner i november. Saudiarabiens produktion uppges ha uppgåt till 9,6 miljoner, ned från 9,7 miljoner per dag. Samtidigt var Libyens produktion oförändrad på 250.000 fat per dag, "trots ett antal försök att lösa dispyterna i december".

I Kina redovisades HSBC:s inköpschefsindex för industrin i linje med förväntningarna med en mindre nedgång till 50,5 från 50,8 november. På nyårsdagen publicerades det officiella PMI som också visade en nedgång, till 51,0 från 51,4, vilket var något lägre än väntat.

Bland ädelmetallerna noteras guldpriset upp 21 dollar till 1.222 dollar per uns, medan silvret stiger 0,65 dollar till 20,01 dollar per uns.

"Fed är ute ur leken, det är avklarat, så utan nyheter angående penningpolitiken, samtidigt som de korta positionerna fortsätter att vara höga, ser vi en del covering vilket ger guldet tillfälligt stöd. Det har varit tekniskt svårt att bryta under 1.200 dollar, och det verkar finnas en del genuint intresse på den fysiska sidan", sade Dominic Schnider, chef för råvaruanalys vid UBS i Singapore till Bloomberg News.

Enligt Commodity Futures Trading Commission, CFTC, har korta positioner i guld nästan fyrdubblats från oktober till 24 december, enligt den senaste statistiken.

Guldpriserna sjönk med 28 procent under 2013, vilket var den största årliga nedgången sedan 2013. Samtidigt som innehaven i de 14 största gulduppbackade börshandlade fonderna minskade med 33 procent 2013, sålde U.S. Mint 14 procent mer guldmynt förra året,

På basmetallmarknaden noteras koppar upp 76 dollar till 7.436 dollar per ton, medan zink och aluminium stiger 39 respektive 17 dollar.

"Låga lager i London har bidragit till att lyfta kopparpriserna. Prisrallyt kan komma att fortsätta tills lagren når 330.000 ton", sade Xu Liping, analytiker vid HNA Topwin Futures till Bloomberg News.


Innehåll från KassaiLawAnnons

Framtidens juristbyrå är en kameleont

Världen och tekniken utvecklas i hisnande fart. De företag som formar framtiden är flexibla, experimentella och villiga att tänka utanför ramarna, och de förväntar sig samma approach från de juridiska byråer som företräder dem. Det förändrar juridiska förutsättningar och ställer höga krav på såväl teknisk som entreprenöriell förståelse och kompetens.

– Traditionella arbetssätt hänger inte med i utvecklingen och klarar därför inte att utforma juridiska tjänster som är anpassade för den snabbrörliga morgondagen. Därför grundade jag KassaiLaw 2012, säger Karola Kassai, CEO på KassaiLaw.

Läs mer om KassaiLaws expertis 

Idéer och innovation känner inga gränser, även om det ibland dyker upp hinder på vägen. När iPhone lanserades 2007 sade Microsofts tidigare CEO Steve Ballmer: ”There’s no chance that the iPhone is going to get any significant market share. No chance.”

Enligt samma linje skrev Bob Lutz, tidigare vice ordförande för General Motors och Chryster, år 2015 om Tesla Motors Inc: ”Tesla’s showing all the signs of a company in trouble…, and anyone paying attention probably saw this coming a mile away.”

2021 vet vi att dessa kommentarer visade sig helt felaktiga. 2000-talets dramatiska teknologiska revolution är ostoppbar och har fortsatt att drivas framåt av ny teknik, globalisering och förändrad demografi. Därmed kan den heller inte ignoreras, oavsett bransch. Så resonerade Karola Kassai när hon valde att starta KassaiLaw, en byrå med unikt fokus på juridik kring avancerade digitala lösningar och teknologier.

– Techentreprenörer fokuserar på framtiden och har både uthållighet och beslutsamhet nog för att nå sina mål. De är kreativa, innovativa, agila och proaktiva, vilket ligger till grund för deras nytänkande lösningar och idéer, och de förväntar sig att deras juridiska team kan möta upp detta dynamiska arbetssätt.

Juridikbranschen präglas emellertid på många håll av ett konservativt synsätt, med tydliga ramar kring arbetsgång och rutiner. För nytänkande företag kan sådana ramar dock tolkas som faktiska hinder snarare än möjliggörare, något som kan utgöra en risk för många traditionella juridikbyråer.

– Om ett företag inom den decentraliserade finanssfären, vars vision är att utmana den konservativa finans- och bankindustrin, inte kan få relevant och aktuell vägledning från sitt juridiska team, vad sker då? Företaget lär inte ge upp sin vision, men om deras juristbyrå saknar rätt erfarenhet eller tekniska kunskaper, kan de mycket väl välja en annan firma, förklarar Karola.

En entreprenöriell inställning

För att matcha informationsålderns förväntningar måste jurister som arbetar med dylika företag lära sig att arbeta med samma kompetenser som entreprenörer gör. Det omfattar att överge föråldrade, passiva och reaktiva modeller, till förmån för en dynamisk mix av kreativitet, framsynthet och innovativ problemlösning, i kombination med ett komplext, affärscentrerat tankesätt.

– Som jurist inom innovation och teknologi måste du vara en kameleont; du måste konstant anpassa dig till klientens föränderliga behov, anta samma tankesätt och utforma skräddarsydda lösningar inom områden där det knappt finns någon praxis. Inte sällan ligger därtill regelverk och riktlinjer årtionden bakom tekniken i sig. Kryptovalutor är ett utmärkt exempel: Bitcoin anses vara den första kryptovalutan och lanserades 2009, men fortfarande är regelverken inom EU inte helt utformade.

Möt teamet bakom KassaiLaw 

Ett gränslöst perspektiv

De senaste åren har KassaiLaw växt stadigt. Transformationen från driven startup till mogen aktör har skapat en djup förståelse för klienternas egna utmaningar. Efter att ha genomgått samma utveckling och skaffat egna erfarenheter av entreprenörskap inom hela Europa – inklusive internationell expansion – har byråns angreppssätt kommit att bli synnerligen relevant för techföretagen, inte minst eftersom dessa företag ofta siktar på snabb tillväxt, med ett globalt perspektiv från dag ett.

– KassaiLaw har en annan tonalitet – vi strävar alltid mot att tillhandahålla tjänster av högsta tänkbara kvalitet, men är också avslappnade och flexibla. Vi vill vara en välbekant del av våra klienters verksamheter, med fördjupad insikt i just deras specifika utmaningar.

Juridiken handlar i slutänden om människan – om att lösa personers problem och stötta dem på vägen framåt – men Karola känner att det är något många tycks ha glömt bort. Målet är att de olika parterna ska känna tillit och förtroende, men få tar tillräcklig hänsyn till den mänskliga faktorn.

Teknologisk kompetens in-house

Det är dock inte bara den entreprenöriella erfarenheten som Karola lyfter som en väsentlig del av byråns approach. KassaiLaw har samlat bred teknologisk kompetens in-house – inklusive programmeringskunskap – vilket borgar för ett sömlöst och effektivt samarbete med klienterna. Karola berättar att många är tacksamma för att de slipper förklara hela sin verksamhet innan arbetet kan påbörjas, utan istället kan fokusera på sitt.

Efterhand som tekniken blir allt mer sofistikerad ökar kraven på jurister som arbetar inom teknikbranscherna; fördjupade kunskaper om området är en förutsättning för att kunna erbjuda de lämpligaste juridiska lösningarna, baserat på vad företagen faktiskt gör. Det är till exempel väsentligt mycket svårare att avgöra om en transaktion behöver blockeras på grund av risk för pengatvätt, om man inte förstår hur just dessa transaktioner spåras och i vilken utsträckning data och kunskap kan erhållas från dem.

– Vår modell är ett lyckat tillvägagångssätt, något som har bevisats inte minst av den respons vi har fått från marknaden. Att expandera till den svenska marknaden var ett givet steg och nu har vi ett starkt, nordiskt perspektiv. Det har möjliggjort för oss att arbeta med projekt av alla storlekar, vilket bland annat har inkluderat en spännande börsintroduktion för ett större teknikföretag. Vi ser nu fram emot alla nya utmaningar i Sverige, som branschen alltid erbjuder, avslutar Karola.

Här hittar du mer om Karolas resa

Mer från KassaiLaw

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KassaiLaw och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?