Annons

Råvaror: Metaller fortsätter rusa

Priskurvorna på metallmarknaderna pekar betydligt högre på torsdagens handel, samtidigt som uppgångarna i oljepriset är mer begränsade.

WTI-oljan handlas vid klockan 12.05 upp 0,26 dollar till 98,68 dollar per fat medan priset på Brentolja stiger 0,22 dollar till 111,02 dollar per fat.

Statistik från American Petroleum Institute visade att de amerikanska råoljelagren sjönk 5,7 miljoner fat förra veckan, samtidigt som bensin- och destillatlagren steg 3,3 respektive 2,6 miljoner.

Den officiella rapporten presenteras på fredag. Då räknar analytikerna med att råoljelagren ska ha sjunkit med 2,3 miljoner, medan bensin- och destillatlagren spås ha stigit med 1,6 respektive 0,5 miljoner

"Den amerikanska efterfrågan på olja kommer att stöttas av den allt starkare ekonomin och bör fortsätta vara högra i jämförelse med förra året", sade Amrita Sen, oljestrateg vid Energy Aspets till Bloomberg news.

I Sydsudan fortsätter oroligheterna. President Salva Kiir har deklarerat undantagstillstånd i två regioner samtidigt som regeringen förbereder sig att inleda fredssamtal med rebellerna för att stoppa våldet som inleddes i mitten av december. Oroligheterna har lett till att Sydsudans oljeproduktion har minskat till 200.000 fat per dag, från tidigare 245.000.

Enligt en rapport från JBC Energy producerade Opec 29,59 miljoner fat per dag i december, vilket kan jämföras med 29,5 miljoner i november. Saudiarabiens produktion uppges ha uppgåt till 9,6 miljoner, ned från 9,7 miljoner per dag. Samtidigt var Libyens produktion oförändrad på 250.000 fat per dag, "trots ett antal försök att lösa dispyterna i december".

I Kina redovisades HSBC:s inköpschefsindex för industrin i linje med förväntningarna med en mindre nedgång till 50,5 från 50,8 november. På nyårsdagen publicerades det officiella PMI som också visade en nedgång, till 51,0 från 51,4, vilket var något lägre än väntat.

Bland ädelmetallerna noteras guldpriset upp 21 dollar till 1.222 dollar per uns, medan silvret stiger 0,65 dollar till 20,01 dollar per uns.

"Fed är ute ur leken, det är avklarat, så utan nyheter angående penningpolitiken, samtidigt som de korta positionerna fortsätter att vara höga, ser vi en del covering vilket ger guldet tillfälligt stöd. Det har varit tekniskt svårt att bryta under 1.200 dollar, och det verkar finnas en del genuint intresse på den fysiska sidan", sade Dominic Schnider, chef för råvaruanalys vid UBS i Singapore till Bloomberg News.

Enligt Commodity Futures Trading Commission, CFTC, har korta positioner i guld nästan fyrdubblats från oktober till 24 december, enligt den senaste statistiken.

Guldpriserna sjönk med 28 procent under 2013, vilket var den största årliga nedgången sedan 2013. Samtidigt som innehaven i de 14 största gulduppbackade börshandlade fonderna minskade med 33 procent 2013, sålde U.S. Mint 14 procent mer guldmynt förra året,

På basmetallmarknaden noteras koppar upp 76 dollar till 7.436 dollar per ton, medan zink och aluminium stiger 39 respektive 17 dollar.

"Låga lager i London har bidragit till att lyfta kopparpriserna. Prisrallyt kan komma att fortsätta tills lagren når 330.000 ton", sade Xu Liping, analytiker vid HNA Topwin Futures till Bloomberg News.

Innehåll från SchaefflerAnnons

Schaeffler skapar mervärde för kunder genom AI

Den trådlösa IoT-lösningen OPTIME gör tillståndsövervakning av maskiner i olika produktionsprocesser effektiv och ekonomisk.
Den trådlösa IoT-lösningen OPTIME gör tillståndsövervakning av maskiner i olika produktionsprocesser effektiv och ekonomisk.

Omvandlingen av fordons- och tillverkningsindustrin mot industri 4.0 är en utmaning för alla aktörer. För att fortsatt vara framgångsrik behöver industrin nu satsa på digitala lösningar kopplat till AI. I den omställningen vill Schaeffler vara en ledande aktör. 

– Om du vill bli framgångsrik måste du skapa innovativa lösningar. Vi hjälper våra kunder att forma framtiden för mobilitet och rörelse på samma framgångsrika sätt. Vi gör det genom datadrivna lösningar med stöd av AI, säger Erik Askensjö, Managing Director, Schaeffler Sverige.

Vägen mot industri 4.0

Schaeffler har utformat en tydlig AI-strategi för att stötta sina kunders resa mot Industri 4.0-verksamheten. Det gör att företaget kan tillhandahålla smartare produkter som kommer med ökad prestanda och funktionalitet.

– Vi strävar hela tiden efter att stärka konkurrenskraften för våra produkter och utöka vårt utbud av digitala tjänstelösningar. Det gör att vi kan tillhandahålla överlägsna lagerprodukter för exempelvis robotik, vind och gruvdrift baserat på inbäddad artificiell intelligens. Vi berikar även vår analoga kompetens i världsklass inom lagerteknik med digitala tjänster. Ett utmärkt exempel är OPTIME, där vi erbjuder branschledande tillståndsövervakningstjänster till våra kunder, fortsätter Erik Askensjö.

Schaeffler arbetar kontinuerligt med att utveckla mer hållbara och intelligenta lösningar som möter kundernas nya behov. För att uppnå detta har man ett stort team av FoU- och dataexperter som ständigt arbetar med innovationer för att stärka konkurrenskraften av produkterna och utöka utbudet av digitala tjänstelösningar.

– Framtiden är digital och det är vi också: Digitalisering är en nyckelfaktor i vår strategi. Till exempel har vi lämnat in cirka 2000 patentansökningar till det tyska patentverket per år de senaste åren. Detta gör oss till en av de mest innovativa företagen i Tyskland. Genom att nu använda AI och den så kallade digitala tvillingteknologin kan vi bidra till ökad hållbarhet, tack vare längre livslängd och längre serviceintervall, avslutar Erik Askensjö.

Om Schaeffler
Schaeffler Group är en global verksam leverantör till fordons- och tillverkningsindustrin och har i mer än 75 år tillhört pionjärerna med banbrytande uppfinningar och utvecklingsarbete inom rörelseteknik och mobilitet. 

För mer information: www.schaeffler.se 

 

Mer från Schaeffler

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schaeffler och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera