1515

Råvaror: Oljan klättrar<br />

Oljepriset stiger något på fredag förmiddag medan basmetaller överlag sjunker och ädelmetallerna likaså.

Vid klockan 11.15 har priset på WTI-olja stigit 0,54 dollar till 94,50 dollar per fat, medan Brent-oljan är upp 0,24 dollar till 105,99 dollar per fat.

WTI-oljan var för några dagar sedan nere på de lägsta nivåerna på åtta månader, drivet av bland annat utvinningen av amerikansk skifferolja, men de senaste dagarna har priset stigit när det kommit allt fler positiva signaler från USA-ekonomin.

Dessutom sjönk de amerikanska oljelagren förra veckan och på torsdagen kom också statistik från Opec som visade att deras produktion i december var den lägsta sedan i maj 2011.

"Handlare inväntar mer nyheter om ekonomin för att ge oss mer riktning. Opec-storyn om minskat utbud bromsade Brents tillbakagång", sade Phil Flynn på Price Futures Group till Bloomberg News.

Fler nyheter om tillståndet i den amerikanska ekonomin kommer i eftermiddag med statistik över industriproduktion och bostadsbyggande i december samt Michiganindex över konsumentförtroendet i januari.

Enligt Bloomberg News enkät väntas industriproduktionen ha ökat med 0,3 procent från i november medan bostadsbyggandet spås ha rekylerat ned 9,3 procent efter den mycket kraftiga uppgången på 22,7 procent i november. Michiganindex spås ha stigit.

Medan WTI återhämtat sig har Brent gått svagare de senaste dagarna, med press från bland annat spekulation om ökad export från Libyen och Iran.

Commerzbank påpekar dock i ett marknadsbrev att det återstår många månaders förhandlingar med Iran och att det inte alls är säkert att de resulterar i att oljeembargot lyfts. Samtidigt är det svårt för Libyen att normalisera produktionen så länge som oljeterminalerna i den östra delen av landet förblir stängda.

"Det återstår därför att se att om den överförsedda oljemarknaden som marknadsaktörer väntar sig kommer att förverkligas", skriver Commerzbank.

På valutamarknaden är dollarn rätt stabil under fredagen, med handel runt 1,36 mot euron.

Basmetallerna sjunker på bred front, med aluminium mot strömmen. Kopparpriset är ned 11 dollar till 7.299 dollar per ton. Störst nedgångar noteras för nickel, vars tremånaderstermin sjunker 116 dollar till 14.579 dollar per ton.

Nickelpriset har stigit kraftigt tidigare i veckan efter att Indonesien i söndags införde exportförbud av obehandlad nickelmalm. Indonesien är världens största nickelexportör.

Världens största konsument är Kina och enligt en Bloomberg News-enkät spås smältverk i Kina som förlitar sig på nickelmalm från Indonesien ha byggt lager som räcker i åtminstone sex månader.

"Pausen i nickelprisets rally visar att marknaden fortfarande är osäker på nivån på nickelmalmslagren i Kina och utsikterna för Indonesiens handelspolicy", sade Sijin Cheng på Barclays till Bloomberg News.

För basmetallerna vänds nu intresset närmast mot kinesisk statistik natten mot måndag, med bland annat BNP för det fjärde kvartalet samt industriproduktion och investeringar i december. BNP-tillväxten väntas ha bromsat in till 7,6 procent från 7,8 procent under det tredje kvartalet, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Ädelmetallerna sjunker svagt på fredag förmiddag. Guldpriset är ned 1 dollar till 1.241 dollar per uns medan silverpriset sjunker 0,02 dollar till 20,08 dollar per uns.

De senaste dagarnas starka amerikanska statistik pressar guldet eftersom det talar för att Federal Reserve kommer att gå vidare med nedtrappningen av sina obligationsköp.

"Den fysiska efterfrågan i Kina har varit bra, men det är inte tillräckligt för att motverka det negativa sentimentet gentemot guldet i år", sade Sun Yonggang, makroekonomisk strateg vid Everbright Futures, till Bloomberg News.

Noteringar klockan 11.15:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +0:54 USD 94:50
Brent, första termin +0:24 USD 105:99
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -11 USD 7.299
Zink -12 USD 2.063
Aluminium +6 USD 1.804
Nickel -116 USD 14.579
Bly -10 USD 2.188
Tenn -200 USD 22.225
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld -1:03 USD 1.241:36
Silver -0:02 USD 20:08
Dollarindex (högre = starkare USD) +0.03 80.94


Innehåll från HPE SverigeAnnons

Ökade datamängder kräver nya nätverksinfrastrukturer

Med 5G kan telekombranschen erbjuda nya tjänster och affärsmöjligheter för företag och slutkonsumenter, men för att lyckas måste nätverksdistributionen flyttas närmare användaren. Här ligger det globala företaget HPE i framkant. Med deras edge-to-cloud lösningar för att bygga ut och förvalta nätverksinfrastruktur, kan telekombranschen växla upp och driva innovation för sina kunder och sig själva.  

I takt med att digitala lösningar såsom AI, VR och AR blir allt vanligare ökar mängden data explosionsartat. Som följd blir efterfrågan på högre nätverkskapacitet allt större, vilket i sin tur förutsätter en förändrad metod till hur data hanteras och analyseras. 

– I stället för att hantera data i några få centraliserade datacenter finns det nu ett behov att flytta ut hanteringen till mobiltorn eller andra lokaler man har runtom i landet. Fördelen för företag i telekombranschen är att många redan äger lokaler som möjliggör den här typen av decentralisering; utmaningen blir emellertid att göra en sömlös övergång från några få datacenter, till betydligt fler inom samma region, säger Roshan Thekkekunnel, ansvarig för Telco Cloud Infrastructure Solutions på HPE.

Satsa på open source

Andra dilemman som kan uppstå då telekomföretag går från en centraliserad datahantering till en mer utspridd, distribuerad edge-lösning, är att många sitter med en mix av hårdvara och mjukvara från flera olika leverantörer, som nu måste kunna samverka på nya sätt. Det är ett komplext arbete, vilket ofta medför tekniska utmaningar. 

– En lösning på situationen är att satsa på open source-modeller som tillåter flera leverantörer i samma nätverk. Förra året tog därför HPE initiativ till tjänsten ODIM, ”Open Distributed Infrastructure Management”, en öppen, leverantörsoberoende mjukvara som förenklar implementering och livscykelhantering av storskaliga, geografiskt distribuerade infrastrukturer. ODIM underlättar därmed kraftigt för telekomaktörer att accelerera sin nätverksövergång och distribuering, säger Roshan Thekkekunnel och fortsätter:

– Vi erbjuder även optimerade referenskonfigurationer, Telco Blueprints, för att skapa och hantera den nya infrastrukturen. Dessa konfigurationer baseras på våra infrastrukturplattformar och är anpassade för en decentraliserad distribution av telekomnätverk. 

HPE tar steget längre med Open vRAN 

Nu har HPE skapat ytterligare ett ekosystem med Open vRAN, Open virtualized Radio Access Networks. Systemet tillåter effektivare analys och distribuering och hjälper därmed kunder att transportera sina data ännu snabbare. 

– Med Open vRAN kan fler leverantörer driva utveckling inom samma infrastruktur. Därmed ökar telekomoperatörer världen över sin flexibilitet och valmöjligheter, samtidigt som de kan hantera fler leverantörer parallellt.  

Genom att samverka med fler leverantörer möjliggörs fler tjänsteerbjudanden och intäktsgenerering. Det kan emellertid vara svårt att på förhand veta vilka nya tjänster och applikationer som kommer att löna sig. Med HPE GreenLake Central, HPE:s intuitiva programvaruplattform, kan bolagen snabbt distribuera tjänster. Därutöver ger GreenLake operatörerna värdefulla insikter om kostnader och krav på regelefterlevnad, vilket både förenklar hanteringen av operatörens hybrida infrastruktur och ger stöd i beslutsfattande.

– Det är en otroligt spännande tid just nu, där vi med en av de bredaste portföljerna för telekombolag kan vara en katalysator för den nya nätverksdistribueringen och frigöra den fulla potentialen av 5G, avslutar Roshan.

Om HPE

Hewlett Packard Enterprise är det globala edge-to-cloud-platform-as-a-service-företaget som hjälper företag att utveckla nya affärsmodeller, förbättra resultat och öka prestanda. 

Läs mer på hpe.com/telco

Mer från HPE Sverige

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HPE Sverige och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?