ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Insiderkrönikan: Mörkare moln över kursrusare

  • Foto: Gunnar Lundmark / TT

Denna veckas insiderkrönika bjuder på en vd som köper aktier för första gången sedan han tillträdde 2011.

”Jag kanske kan tänka mig att investera i fonderna, jag får fundera över det”. Så svarade killen jag intervjuade som eventuell säljare på mitt fondbolag för ett par år sedan på kuggfrågan om han tänkte placera själv i våra fonder. Om inte säljaren själv köper produkten, hur ska han/hon då kunna övertyga andra att köpa den? Min uppmaning till alla säljare som läser detta är att köpa den produkt du säljer. Fördelen du får om du gör det är att det blir betydligt enklare att övertyga andra att göra samma sak.

Exemplet kan enkelt överföras till insiders – köper vd den produkt som han/hon säljer alltså bolaget och dess aktier?

I en undersökning som jag gjorde för en vecka sedan så visade det sig att relativt många nytillträdda vd:ar inte hade investerat något alls i den egna aktien. Det visade sig också att dessa bolags aktier hade utvecklats relativt dåligt i jämförelse med de bolag där den nytillträdda vd:n faktiskt hade ett stort ägande. Mitt råd är att undvika placeringar i bolag där nya vd:ar inte själva köper aktien.

Ett bolag där en vd faktiskt har köpt aktier nyligen är i Ortivus som levererar mobilsystem för akutsjukvård. Vd Carl Ekvall tillträdde som vd 2011 och har hittills inte gjort några köp i aktien men den 9 januari köpte han 150.000 aktier. Övriga insiders har varit ganska passiva men de få affärer som har gjorts är uteslutande köp. Vi får gå tillbaka till oktober 2011 för att hitta den senaste insiderförsäljningen. Jag ser vd:s köp som intressant dels för att han tidigare inte ägt aktier i bolaget och dels för att köpet sker nära inpå handelsförbudet inför rapporten som bolaget släpper den 7 februari.

Jag brukar säga att när fler insiders agerar samtidigt och på samma sätt är det en viktig signal om den framtida kursutvecklingen för aktien. I bemanningsföretaget NGS Group har detta just inträffat då Malin Ernestrand, vd för dotterbolaget Nurse Partner, och Elisabeth Möller den 7-10 januari sålt 3.348 respektive 4.130 aktier. Försäljningarna utgör 29 respektive 14 procent av Ernestrand och Möllers tidigare ägande. Dessutom är det övriga insidersentimentet i bolaget negativt.

Ett annat bolag där insiders säljer i är Opus Group som tillverkar utrustning för bilprovningar. Ni som läste krönikan förra veckan kanske kommer ihåg att jag då flaggade för att ytterligare insiderförsäljningar kan vara negativt. I en affär genomförd den 10 januari säljer bolagets ordförande, Göran Nordlund, 3 miljoner aktier. Försäljningen utgör över hälften av Nordlunds tidigare ägande. Det är alltid naturligt att se en försäljning negativt och så även denna gång. Däremot så håller bolagets vd, Magnus Greko, fortfarande hårt i sina aktier vilket jag tycker är positivt. Den som äger aktier i bolaget bör vara på sin vakt för fortsatta försäljningar.

Börsen har nu gått in rapportsäsongen och det kommer att påverka insideraktiviteten den närmaste tiden. Sentimentet är fortsatt negativt och hittills under 2014 är andelen insiderköp mycket låga 32 procent.

Om du lyssnar till en vd som säljer in sitt bolag den närmaste tiden, fråga gärna om han/hon själv tror på bolaget och har investerat i den egna aktien. Om svaret blir ja tycker jag du också kan investera i aktien men om svaret blir nej bör du avstå.

Ekonomidoktorn Erik Lidén driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till