ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Prisade bantningsmedlet på väg ut

  • Foto: Leif R Jansson / TT
Nu lanseras det svenska "bantningsmedlet" Appethyl i Norden. Förhandlingar med stora USA-baserade globala företag pågår.
I höst väntar börsnotering.

Appethyl som dämpar hungerkänslan bygger på ett extrakt som utvinns ur spenat. Bakom upptäckten står ett forskarlag vid Lunds Universitet med professorn Charlotte Erlanson-Albertsson i spetsen.

Lundaforskarna samarbetar med bolaget Green Leaf Medical AB som ska föra ut Appethyl på världsmarknaden. Projektet fick en PR-mässig fullträff i mars i fjol då Appethyl som första nordiska preparat utsågs till bästa nya produkt vid världens största kosttillskottsmässa i USA.

”Det ledde till kontakter med alla de största,globala aktörerna inom functional food och kosttillskott. Vi är i slutfasen i förhandlingar om leveranser värda hundratals miljoner kronor under de kommande 3-5 åren”, säger Anders Struknes, delägare i det stockholmsbaserade Green Leaf Medical AB.

Lanseringen av Appethyl startar i Sverige,Norge och Finland under namnet Aptiless. Senare i år följer USA, Australien och Sydafrika.

Stora volymer behövs. Det handlar nämligen inte bara om att blanda spenatextraktet i mat och drycker för människor, medlet fungerar även på hundar.

”Det finns 50 miljoner överviktiga hundar i USA, så vi diskuterar även med djurmatsindustrin”, säger Anders Struksnes.

Han räknar med att det kostat sammanlagt 80-90 Mkr att ta Appethyl så här långt, dels i form av forskningskostnader vid Lunds Universitet, dels som utgifter i Green Leaf Medical AB.

Men nu ska pengarna börja rulla in.

”Green Leaf Medical räknar med att omsätta 100 Mkr i år och vi har diskuterat en börsnotering i Stockholm. I höst eller i början av 2015”, säger Anders Struksnes.

Lundaforskarna sitter på patenten och har bolagiserat dem i företaget Thylabisco AB. Här har äkta paret Charlotte Erlandsson-Albertsson och Per-Åke Albertsson absolut majoritet och Lunds Universitets Innovationssystem 10 procent av aktierna.

Tyck till