1515

Europabörser: Stiger med Världsbankens prognos<br />

Index för de ledande Europabörserna pekar uppåt i den inledande handeln på onsdagen. Stöd kommer från optimism för utsikterna för den globala ekonomin, med stark amerikanska detaljhandelsstatistik i går och höjda tillväxtprognoser från Världsbanken i dag.

Världsbanken har höjt sin prognos för den globala tillväxten till 3,2 procent för 2014 gentemot tidigare nivå om en ökning på 3,0 procent. Ett starkare tillväxtutfall i USA och Europa underbygger den nya prognosen. Samtidigt höjs ett varningens finger för att utvecklingsländerna kommer att fortsätta vara sårbara för marknadsvolatilitet.

Burberry Group höjdes 4,8 procent efer att lyxvarubolaget rapporterade en försäljningsökning på 14 procent i sitt tredje kvartal (oktober till december). Försäljningstillväxten fick stöd från en stark utveckling i Kina tillsammans med en ökad andel onlineförsäljning.

Citigroup bedömer att försäljningstillväxten hos Burberry som ett "tillfredställande utfall" i skenet av den breda nedgång som bevittnats inom efterfrågan för lyxindustrin under det andra halvåret 2013.

JP Morgan har sänkt sina rekommendationer för vissa dagligvaruproducenter. Danone har fått se sin rekommendation sänkt till neutral från tidigare övervikt och rekommendationen för Unilever sattes ned till undervikt från neutral. Danone backade 1,3 procent och Unilever sjönk 1,3 procent.

Lufthansa bättrade på sin starka utveckling den senaste tiden med en uppgång på 4,1 procent efter rapporten om ökad trafik i december som lämnades under förra veckan. En analyskommentar från Citigroup under onsdagen bidrog till att vidhålla optimismen för bolaget. Citigroup skriver att de förväntar sig att det underliggande rörelseresultatet i flygindustrin i Europa under 2013 nästan har tredubblats gentemot föregående år. Inom sektorn uppges Lufthansa erbjuda det bästa värdet enligt analyshuset.

Groupe Casino vek ned 0,4 procent efter att den franska återförsäljaren sent på tisdagen uppgav att försäljningen i det fjärde kvartalet ökade med 1,9 procent. Stöd kom från förvärvet av stormarknaden Monoprix som motverkades av valutaeffekter från den brasilianska och argentinska valutan.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?