1515

Börsen: Breda kursfall<br />

Stockholmsbörsen tog ett ordentligt kliv nedåt på tisdagsmorgonen och hörde därmed till de större förlorarna i Europa.

Av de 30 aktierna i storbolagsindex återfanns 27 på minussidan, med både banker och verkstadsbolag nära botten. Mot trenden gick Astra Zeneca, som flaggade för en snabbare intäktstillväxt än analytikerkåren väntat.

Strax före klockan 11 var OMXS30 ned 0,9 procent till 1.316,7. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 4,1 miljarder kronor.

Vid samma tidpunkt var Paris CAC40 ned 0,5 procent och tyska DAX var 0,6 procent lägre.

Den negativa utvecklingen följer på nedgångar i New York och i större delen av Asien. Oro över en fortsatt nedtrappning av stimulansåtgärderna i USA och en plötsligt starkare japansk yen tyngde.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca steg 1,5 procent under stor omsättning och handlades tidvis över 400 kronor för första gången sedan 2007. Ledningen för bolaget räknar med att komma tillbaka till intäktstillväxt tidigare än vad analytikernas snittprognos visar. Bolaget tror nu att intäkterna under 2017 i stort sett kommer att ligga i nivå med intäkterna under 2013.

Bland vinnarna för dagen märktes också mätteknikbolaget Hexagon, om än utanför OMXS30. Aktien steg 1,9 procent till 217,50 kronor i spåren av en riktkurshöjning till 325 kronor (280) av Goldman Sachs. Aktien inkluderas också i bankens "conviction buy"-lista.

Uppåt var det även för guldgruvebolaget Semafo, som steg 3,4 procent, trots ett för dagen något lägre guldpris. Åt andra hållet gick diamantgrävaren Lucara, som på måndagen offentliggjorde sina prognoser för 2014. Aktien backade 5,6 procent. Aktien har därmed tappat omkring 10 procent under veckan hittills.

I botten av storbolagsindex återfanns Lundin Petroleum och Getinge, men även en rad verkstadsbolag noterade nedgångar på 1-1,5 procent. En liknande utveckling uppvisades av storbankerna.

Telekombolaget Transmode tappade nästan 5 procent efter att ha varnat för att intäkterna för det fjärde kvartalet inte når upp till den nivå som tidigare kommunicerats. Orderingången sägs dock vara i nivå med förväntningarna.

Alfa Laval har fått en order värd cirka 110 miljoner kronor från Sydkorea. Aktien var emellertid ned 1,3 procent.

Klädbolaget Kappahl förlorade 4 procent sedan bolaget redovisat ett resultat före skatt som med 9 procent understeg analytikernas förväntningar enligt SME Direkt.

Investmentbolaget Kinnevik backade 2 procent. Danske Bank har sänkt sin rekommendation till behåll (köp). Dessutom föll det brittiska e-handelsbolaget Asos, konkurrent till Kinneviks Zalando, över 5 procent trots att tillväxten i detaljhandelsförsäljningen ökade mer än väntat under september-december.

Sintercast är leverantör av processtyrningssystemet för tillverkningen av motorblocket till den första CGI-bensinmotorn i stora volymer för Ford F150 pickup, meddelade bolaget. Aktien steg drygt 3 procent.

Ericsson får riktkursen sänkt till 100 kronor, från 110 kronor, av Goldman Sachs. Köprekommendationen upprepas dock.


Innehåll från NetAppAnnons

NetApps världsledande AI-teknik tar ert data till nya höjder

I och med att manuella processer digitaliseras skapas helt nya mätdata, i enorma mängder, som tillsammans med befintlig data gör det möjligt att effektivisera och automatisera i högre grad än tidigare. Att analysera och omvandla dessa mängder data till värdeskapande insikter är komplext och här är Artificial Intelligence, AI, tillsammans med möjligheten att samla allt data på samma molnbaserade plattform avgörande för en effektiv digitalisering. 

– Vi ser att man idag samlar in data från nya ställen, det är allt från nya digitala processer som ska mätas och nya maskiner som genererar mätdata till data från ett kassasystemen i självscanningen i matbutiken. All denna nya data måste generera någon form av insikt för att ha värde och här hjälper vi våra kunder att göra digitaliseringens nya data tillgängligt för analys med AI, både hemma och i molnet, säger Fredrik Nygren, teknikchef på NetApp.

Hur vi använder data har kraftigt förändrats och det är viktigt att kunna kontrollera och förvara data regelrätt. Det är inte längre självklart att allt data ligger i ett datacenter, utan det kan även vara spritt på molntjänster.

– Att allt fler flyttar sitt data till molnet är en tydlig trend på marknaden som innebär att det helt plötsligt finns det en ny plats som IT-avdelningarna ska ha koll på. Där gör vår mjukvara underverk som samlar och tillgängliggör allt data för användaren att arbeta med när det behövs, oavsett vilka verktyg man använder, säger Martin Wallin, Sverigechef på NetApp. 

Genom partnerskap med AI Sweden, ett viktigt nätverk och arena för utveckling och användande av AI i Sverige, hjälper NetApp svenska företag och myndigheter att lyckas med AI. Genom att vara medlem i nätverket sänks tröskeln för att komma igång med ett AI-projekt då medlemmarna kan testa, utveckla och dra lärdom av nätverkets samlade expertis för att sedan investera i en egen AI-infrastruktur. NetApp bidrar med den utrustning och kompetens som krävs för att lyckas med ett AI-projekt och genererar en full utväxling av kundens digitaliseringsresa.

 – Vi är tätt sammankopplade med AI Sweden och är stolta över att vara en del av det nätverket. Samtidigt har vi ett många bra partnerskap, bland annat med NVIDIA som vi byggt vår lösning ONTAP AI tillsammans med. Det viktiga för oss är att vi med rätt tekniklösning gör det enkelt för företag att skapa nya insikter och få snabbare resultat med hjälp av AI, säger Fredrik Nygren.

Framöver ses stora möjligheter i att via en partnerorganisation som AI Sweden bidra inte bara till en digital tillväxtmöjlighet för medlemmarna, utan även för samhället i stort. Med hjälp av AI kan man snabbare tillvarata innovativa idéer och fatta mer utbildade beslut vilket driver samhällsutvecklingen framåt. 

– Om man är intresserad av digitalisering och vet att man har data som man vill göra mer med för att öppna nya affärsmöjligheter eller insikter, då kan NetApp hjälpa till med en plattform som gör det möjligt på mycket kortare tid än någon annan. Vi gör det dels genom att ha lösningar i världsklass, dels genom vårt samarbete med AI Sweden, säger Martin Wallin.

Är du intresserad av att veta mer om möjligheterna med AI? Här kan du läsa vidare:

https://www.netapp.com/artificial-intelligence/ 

Om NetApp

NetApp är ett globalt molndrivet, datafokuserat mjukvaruföretag som ger organisationer möjlighet att leda med data i en tid av ökande digital transformation. 

Företaget tillhandahåller hårdvara, mjukvara och molntjänster som hjälper organisationer att köra sina applikationer optimalt, oavsett om de utvecklar lösningar i molnet, flyttar till molnet eller bygger privata moln i det egna datacentret. 

Med lösningar som fungerar i distribuerade miljöer hjälper NetApp organisationer att bygga deras eget data fabric och på ett säkert sätt leverera rätt data, tjänster och applikationer till rätt personer - när som helst och var som helst.

Läs mer på: www.netapp.se eller följ oss på Twitter, LinkedIn, Facebook och Instagram

Mer från NetApp

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NetApp och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?